Βρετανία: Σε νέα δοκιμασία ο Μπόρις Τζόνσον από δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις

3 days ago 2

Δύο εβδομάδες αφού επιβίωσε, όχι ενδόξως, πρότασης μομφής για το partygate, η προοπτική απώλειας 2 εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων για τους Τόρις σε 2 βαρυσήμαντες πολιτικά εκλογικές περιφέρειες απειλεί να επιβαρύνει την αρνητική ατμόσφαιρα εναντίον του.

Στο Γουέικφιλντ της βόρειας Αγγλίας το διακύβευμα αφορά ένα προπύργιο του Εργατικού Κόμματος που «αλώθηκε» τον Δεκέμβριο 2019 κατά την σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον και των συντηρητικών.

Με την ελπίδα ανάκτησης του κομματιού αυτού του «κόκκινου τοίχου» που κατέρρευσε κατά τις προηγούμενες εκλογές, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το Γουέικφιλντ μπορεί να γίνει η γενέτειρα της επόμενης κυβέρνησης των Εργατικών.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα - 20 ποσοστιαίων μονάδων - στον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος Σάιμον Λάιτγουντ, εργαζόμενο στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS.

Οι συμπληρωματικές εκλογές προκλήθηκαν από την αποχώρηση του βουλευτή Ιμραν Καν, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση κατά ενός 15χρονου εφήβου.

Η εκλογική περιφέρεια βρισκόταν στα χέρια των Εργατικών ασταμάτητα από το 1932 ως το 2019.

Το Τίβερτον και Χόνιτον, εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας βρίσκεται στα χέρια των Τόρις από την δημιουργία της το 1997. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Νιλ Πάρις. Ο 65χρονος βουλευτής υπέβαλε την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι κοιτούσε ερωτικό υλικό στο κινητό του τηλέφωνο στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Πρώην αγρότης, εξήγησε τότε ότι έπεσε πάνω στην πορνογραφική ιστοσελίδα αναζητώντας τρακτέρ και επέστρεψε σε αυτήν «σε μια στιγμή τρέλας».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ελπίζουν να επικρατήσουν στην εκλογική περιφέρεια, όπως έκαναν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βόρειο Σρόπσερ, προπύργιο των συντηρητικών στην βόρεια Αγγλία, που χάθηκε έπειτα από ένα σκάνδαλο lobbying.

Σε φανέρωση της αρνητικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Τίβερτον και Χόνιτον για τους Τόρις, η υποψήφια Χέλεν Χάρφορντ αρνήθηκε 2 φορές να σχολιάσει την εντιμότητα του Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian. Ο πρωθυπουργός «πιστεύει ότι είναι έντιμος», περιορίσθηκε να δηλώσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον, «μηχανή νίκης», επικράτησε νικηφόρως στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019 επενδύοντας στην δέσμευσή του να υλοποιήσει το Brexit. Η εικόνα του κατέρρευσε υπό το βάρος σειράς σκανδάλων που έχουν αμαυρώσει την θητεία του.

Θεωρητικά, έχει γλιτώσει το κεφάλι του, αφού οι κανόνες που ισχύουν στο Συντηρητικό Κόμμα δεν επιτρέπουν την κατάθεση νέας πρότασης μομφής πριν από την παρέλευση ενός έτους.

Partygate, πληθωρισμός, μετανάστες...και πρόσφατα Carriegate

Θέλοντας να προβάλλει την εικόνα του δραστήριου ηγέτη στη διεθνή σκηνή, ο Μπόρις Τζόνσον ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα την εμφάνισή του στην Βόρεια Αγγλία για να κάνει άλλη μια εμφάνιση στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την κράτος Τζόνσον, που βρίσκεται αντιμέτωπη με καλπάζοντα πληθωρισμό, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του των 40 τελευταίων ετών, άνω του 9%, γεγονός που προκαλεί κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς και με την αποτυχημένη πρωτοπειρία απέλασης μεταναστών στην Ρουάντα.

Και όλα αυτά, μετά το σούσουρο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ (partygate), στο οποίο προστέθηκε το Carriegate, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να διορίσει σε θέσεις ευθύνης την τότε ερωμένη, και πλέον σύζυγό του, Κάρι Σίμοντς .

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν αναγκαστικά τον τοπικό υποψήφιο», έλεγε πρόσφατα μια κάτοικος του Γουέικφιλντ. «Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα κοιτάζουν αυτά που έχει κάνει συνολικά η κράτος και τα λαμβάνουν υπ' όψιν τους».

Δείτε όλο το άρθρο