Βουλή: Άγριες κόντρες και σκληρές εκφράσεις στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας:

1 day ago 4

Οι βουλευτές διασταύρωσαν τα ξίφη τους με ηχηρούς χαρακτηρισμούς, άγριες κόντρες και προσωποποιημένες επιθέσεις, δίνοντας μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει τις επόμενες 2 ημέρες και συγκεκριμένα ως την Παρασκευή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με την ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες κατέθεσε την συμβουλή δυσπιστίας στην κράτος για την σκέψη των παρακολουθήσεων με στόχο να θέσει προ των ευθυνών της την κράτος και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου».

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του, καταθέτοντας συμβουλή δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Να είναι βέβαιος, όμως, ότι αυτή η συμβουλή δυσπιστίας θα μετατραπεί σε συμβουλή της δικής του απιστίας προς τον λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Ένοχοι η κράτος και ο κ. Μητσοτάκης

Στην διάλεξη του στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι τόσο ο όμοιος όσο και η κράτος του είναι ένοχοι, καθώς έχουν πέραν από βαρύτατες πολιτικές και προσωπικές ευθύνες και νομικές. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συμμορία και έθεσε προ των ευθυνών της τη Βουλή που θα κληθεί με την ψήφο της να αποφασίσει εάν θα είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην εκτροπή, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα», είπε καταθέτονμτας την συμβουλή δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Η συμβουλή δυσπιστίας έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ζήτησε να ξεκινήσει τώρα αμέσως η σχετική διαδικασία, καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία.

5788468.jpgΟ Αλέξης ΤσίπραςEurokinissi

Μητσοτάκης: «Την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης»

«Καλοδεχούμενη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είχε προκαλέσει από καιρό τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να την υποβάλει.

H πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε από την Κρήτη την οποία επισκέπτεται για την παρουσιάση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα λεπτά μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη Λότζια όπου βρισκόταν, πήρε το λόγο. Αφού ολοκλήρωσε την διάλεξη του για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή βάδιση της Κρήτης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «Καλοδεχούμενη η συμβουλή δυσπιστίας».

Μητσοτάκης για συμβουλή μομφής: «Την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης»

Καλοδεχούμενη η συμβουλή μομφής είπε από την Κρήτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος ΜητσοτάκηςEurokinissi

Στο «κόκκινο» η επίταση στη Βουλή

Με την έναρξη της συζήτησης το απόγευμα της Τετάρτης, υπήρξαν αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών η κράτος Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την συμβουλή δυσπιστίας.

Αντιδράσεις για τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας

Στη συνέχεια η επίταση κατά τις ομιλίες των βουλευτών, χτύπησε «κόκκινο».

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - «Είστε οικτρή υποκείμενα», «Είστε εκληματική οργάνωση»

Βαρύτατες εκφράσεις αντάλλαξαν στη Βουλή όπου ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κράτος Άδωνις Γεωργιάδης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης σε θέατρο Τσίπρα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος κάλεσε όποιον κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για θεατρινισμούς, να κοιτάει τον καθρέφτη.

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - «Είστε οικτρή υποκείμενα», «Είστε εκληματική οργάνωση»

Σφοδρή επίθεση Μαρκόπουλου στον Χρήστο Ράμμο: «Είναι transportation lad του ΣΥΡΙΖΑ»

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο εξαπέλυσε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, αποκαλώντας τον transportation lad του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Ράμμος λειτούργησε ως run manager του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και κάλεσε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να πάρει σαφή θέση για το εάν επιδιώκει πολιτικό ρόλο.

Σφοδρή επίθεση Μαρκόπουλου στον Χρήστο Ράμμο: «Είναι transportation lad του ΣΥΡΙΖΑ»

5789033.jpgO Δημήτρης Μαρκόπουλος

Κόντρα Άδωνι - Πολάκη - «Είσαι Ραν Ταν Πλαν, τις μαγκιές αλλού!

«Κόντρα» σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη με τον πρώτο να χαρακτηρίζει «ραν τα πλαν» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέφερε απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη: «Υπήρχε ένας σκύλος ο Ραν Ταν Πλαν που του πάταγαν το πόδι στο πρώτο καρέ και σφάδαζε μετά από τέσσερα καρέ. Ο μεγάλος γενναίος των Σφακίων να ονομάζεται Ραν Ταν Πλαν. Καταθέτω στα πρακτικά το μήνυμα Παππά σε Καλογρίτσα που το δικαστήριο το έκρινε γνήσιο.

Καλογρίτσας σε Πολάκη, «είσαι βουλευτής με τα λιλί μου». Και έχει μέσα όλο το διάλογο. Ερωτώ κ. Ραν ταν πλαν, συγγνώμη κύριε Πολάκη. Έρχεσαι τώρα μετά από ένα χρόνο και πουλάς μαγκιά εσύ σε μένα; Αυτός που δε που κατέθεσε ότι μου έδωσε ο Φρουζής 2 εκατομμύρια είναι σήμερα στη μπουζού. Σ’ αυτόν τον απατεώνα αναφέρεσαι. Κανένας δεν σε έχει ορίσει εισαγγελέα και δικαστή, συνεπώς τις μαγκές σου να τις κάνεις στον Καλογρίτσα, να του κάνεις μήνυση που σου είπε βγάλε τον σκασμό και τον έβγαλες, Ραν ταν Πλαν».

Τζανακόπουλος: «Αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Μητσοτάκης»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ήταν ο 1ος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό, κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι ένδειγμα της ενοχής του». Χαρακτήρισε επίσης κατάπτυστη την είδηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ, «έναν δημόσιο λειτουργό που είχε το σθένος να κάνει το δέον του».

«Έχει αποδειχθεί πλέον ότι η ΕΥΠ, εκτός από τον κ. Κουκάκη, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, παρακολουθούσε και τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, επί έναν ολόκληρο χρόνο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που υπογράμμισε ότι η κράτος πρέπει να δώσει απαντήσεις, στη βάση ποιων στοιχείων παρατάθηκε τέσσερις φορές η παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη. Αντίστοιχες απαντήσεις πρέπει να δοθούν, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις παράτασης για την παρακολούθηση, επί 2 χρόνια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρου, του αρχηγού του ΓΕΣ, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, των πρώην Γενικών Γραμματέων Εξοπλισμών.

Την ίδια στιγμή είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του κ. Κύρτσου και του κ. Τέλλογλου, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει, όσα ο κ. Οικονόμου, αλαζονικά, χαρακτήριζε μύθους του Αισώπου, επιβεβαιώνονται ένα προς ένα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας. Το μόνο που υπήρχε ήταν το ιδιοτελές καζάντημα του κ. Μητσοτάκη να ελέγξει ασφυκτικά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου».

Φίλης: Η επιχείρηση συμψηφισμού της κυβέρνησης συνιστά ομολογία ενοχής

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νίκο Φίλη, «εδώ και μερικούς μήνες, η πολιτική ζωή εισήλθε στο ολισθηρό πάροδος μιας τεράστιας θεσμικής εκτροπής».

«Όχι, κε Μητσοτάκη. Βούρκος είναι οι υποκλοπές που διαπράξατε και η συγκάλυψη, είναι οι πολλαπλές εκτροπές, η κατά παραγγελία εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις τύπου Ντογιάκου, ο πόλεμος και οι ύβρεις απέναντι στην ΑΔΑΕ και τον άξιο δημόσιο λειτουργό και δικαστή, "κύριο με κεφαλαίο κάππα"», Χρήστο Ράμμο.

Ο κ. Φίλης είπε ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης η παραίτηση του πρωθυπουργού, για λόγους αξιοπρέπειες και αξιοπιστίας του πολιτικού του χώρου, θα ήταν επιβεβλημένη. Δείτε τον Βρετανό Μπ. Τζόνσον, που για ελαφρύτερο παράπτωμα, παραιτήθηκε. Εδώ, δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Άθλιοι συκοφάντες και λασπολόγοι

«Μην τολμάτε ποτέ εσείς οι άθλιοι συκοφάντες και λασπολόγοι να κουνάτε το δάκτυλο στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με τον Ελληνικό λαό» ανέφερε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ως έναν εκ των μεγαλύτερων υποκριτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής». Ανέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όσο πιθανό είναι να βρείτε τον τάφο της μικρής Μαρίας στον Έβρο, τόσο πιθανό είναι να γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ξανά στην Ελλάδα». Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φτάσει να επιρρίπτει με πρωτοσέλιδα φιλικών του εφημερίδων «λάσπη ακόμα και κατά του αρχηγού του ΓΕΘΑ κ. Φλώρου ο οποίος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Ο υπουργός εγκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενδιαφέρεται για την «δικαιοσύνη» αλα κάρτ, λέγοντας πως «χθες συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο "κουκουλοφόρος" μάρτυρας με τον οποίο στήσατε τη σκευωρία Novartis» και «ακόμα δεν έχουμε ακούσει μια συγνώμη από εσάς». «Αυτή», είπε, «είναι η πίστη σας στην Δικαιοσύνη». «Παραμένετε τα ίδια άθλια υποκείμενα, σκευωροί της Δημοκρατίας», είστε «κόμμα λασπολόγων», υπογράμμισε.

Καιρίδης: Παράνομο το αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ

O βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «χρεοκοπημένο πολιτικά» κόμμα, που εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν μπορεί να αρθρώσει εναλλακτική πολιτική και νομίζει πως με μια εξωθεσμική μεσιτεία μπορεί να επηρεάσουν το επικείμενο εις βάρους του εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Καιρίδης, χαρακτήρισε το αίτημα που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα στην ΑΔΑΕ «είναι παράνομο, στο βαθμό που δεν ζητούσε πληροφορίες για τον ίδιο, αλλά για τρίτα πρόσωπα».

Υποστήριξε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα «ήταν προσχηματικό για να δώσει το πρόσχημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να του δώσει πληροφορίες». Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σημείωσε, «αντί να το απορρίψει το αίτημα Τσίπρα, δέχθηκε και του έδωσε πληροφορίες!» Τόνισε πως το Σύνταγμα και ο ιδρυτικός νόμος της ΑΔΑΕ «είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Η ΑΔΑΕ έχει έναν και μόνο στόχο. Την προάσπιση του απορρήτου. Όλα τα υπόλοιπα ευγενή περί Δημοκρατίας αφορούν άλλους θεσμούς όπως την Δικαιοσύνη». Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «πότε άλλοτε στο παρελθόν, η ΑΔΑΕ έδωσε προσωποποιημένες πληροφορίες σε πολιτικούς αρχηγούς;».

Γεραπετρίτης: Πώς γνώριζε ο κ. Τσίπρας για τους κ.κ. Χατζηδάκη και Φλώρο, προτού λάβει την επιστολή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει πως περιήλθαν σε γνώση του κ. Τσίπρα, ονόματα που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, προτού λάβει την επιστολή του κ. Ράμμου, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση, ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος ΓεραπετρίτηςEurokinissi

- Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών. Είχε άδεια, εκ μέρους τους, για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα;

- Στην επιστολή την οποία κράδαινε χθες, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; ρώτησε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφορικά με τη θέση της ΑΔΑΕ και τον ρόλο της, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η έναρξη είναι ένα διοικητικό όργανο και δεν είναι δικαστής.

«Κανείς δεν είναι ύπερθεν του νόμου. Όλοι υπόκεινται στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η ΑΔΑΕ είναι ένα διοικητικό όργανο. Όταν αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δικαστές, για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κάνει ένα σφάλμα. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι διοικητικό όργανο. Δεν είναι δικαστής. Δικαστής ήταν. Σήμερα είναι διοικητικό όργανο. Και ο τελικός κριτής πάντα σε μια συντεταγμένη πολιτεία είναι τα δικαστήρια στα οποία εξ όσων γνωρίζω έχει παραπεμφθεί η σκέψη και θα υπάρξει μια οριστική κρίση.

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η συμβουλή δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακολούθως:

«Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84, παρ.2 Συντ. και 142 ΚτΒ)»

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την επανόρθωση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη μεταχείριση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator. Το δυσώδες σούσουρο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Στο σούσουρο των υποκλοπών ήρθε να προστεθεί, μετά τη σταδιακή αποκάλυψή του, το σούσουρο της λυσσαλέας προσπάθειάς συγκάλυψής του, η αποκήρυξη κάθε λογοδοσίας, η πάση θυσία προστασία των υπεύθυνων και των αυτουργών της θεσμικής εκτροπής και η απόπειρα εκφοβισμού των κρατικών λειτουργών, που τιμώντας τη συνταγματική αποστολή τους, διεξάγουν έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο καιρό αρνιόταν κάθε ευθύνη, έρχεται πλέον αντίπαλος με τα τεκμήρια των ίδιων των πράξεών του. Αποδεικνύεται ότι υπερέβη κατ' εξακολούθηση τα όρια που θέτουν η συνταγματική τάξη, το κράτος δικαίου και η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Αποδεικνύεται ότι ο όμοιος και οι συνεργάτες του συγκρότησαν ένα μηχανισμό μαζικών παρακολουθήσεων και ότι, όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, εκείνος και η κυβέρνησή του επέβαλαν νομοθετικά τη σιωπή και το σκοτάδι και επιχείρησαν να ακρωτηριάσουν την αρμόδια ανεξάρτητη έναρξη (άρθρο 87 του ν. 4790/2021, ν. 5002/2022).

Η πρώτη θεσμική κόπιασμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να αναλάβει ο όμοιος προσωπικά την αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αποδεικνύεται ότι το έκανε προκειμένου να εκτελέσει ένα πλάνο αυθαίρετης αξιοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με απώτερο σκοπό την επικράτηση έναντι πάντων, πέρα από κανόνες και αρχές, και την εγκαθίδρυση ενός προσωπικού πολιτικού καθεστώτος. Αναλαμβάνοντας υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε και τον ρόλο του επικεφαλής ενός νοσηρού ιστού παρακολουθήσεων στον οποίο στοχευμένα και σε γνώσει του ενεπλάκησαν ως θύματα όχι μόνο αντίπαλοι, αλλά και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να παραμένει πρωθυπουργός.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η κράτος συλλογικά. Συμπράττει στην απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου, που παρακωλύει την έρευνα και κάθε εξεταστική διαδικασία, επιχειρεί την απαξίωση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ΑΔΑΕ. Δεν νοείται να παραμένει στη θέση της μια κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας είναι βάσει παρακολουθούμενα και βάσει εκβιαζόμενα. Πόσω μάλλον όταν, μ' αυτόν το φόβο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι υπουργοί καλούνται να υλοποιήσουν ανάλγητες κρατικές πολιτικές -κατεδάφιση του ΕΣΥ, ανοχή αισχροκέρδειας, αδιαφορία για τη φτωχοποίηση και την υπερχρέωση των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποχώρηση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον κ.ά.- που ικανοποιούν τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών.

Ο πάλη του κ. Μητσοτάκη να αποκρύψει από τη λαϊκή κρίση την ηθική αχρηματία του έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας στο διασυρμό κάθε άλλου θεσμού (Βουλή, Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές). Ο καθεστωτισμός του μεταδίδεται ως αντιδημοκρατική, θεσμική πανδημία, απομακρύνοντας τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η πρωτοφανής επιρρέπεια αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απολέσει την θάρσηση των πολιτών, προσβάλλοντας τόσο βαριά τη Δημοκρατία που δεν μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε συμβουλή δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

Δείτε όλο το άρθρο