Τσίπρας στο OPEN: Διπλωματικό Βατερλό στη Μαδρίτη - Αν ήμουν πρωθυπουργός θα γυρνούσα με τα πόδια

1 month ago 20

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κάνοντας λόγο για διπλωματικό Βατερλό.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «δεινή διπλωματική ήττα» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, πως αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός «θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλη ερώτηση για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές, υποστήριξε πως «πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο OPEN:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπρας: «Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις στη Μαδρίτη» 

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε «Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη». «Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημερινές (σ.σ. 30.06.2022) δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας, αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα»:

«Άρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκης και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας για εθνικές κάλπες

Για το θέμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση και σημείωσε: «Αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αλλά τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα να θέτει τέτοια ζητήματα. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση αξιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε το ποια κυβέρνηση θα απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας, επί τη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Η κρίση των πολιτών θα βαρύνει και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις πρώτες εκλογές με καθαρή διαφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης θα απαντηθεί».

Στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών είπε ότι θεωρεί «ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές τον Σεπτέμβρη και γι’ αυτό του ζήτησα να ορίσει την ημερομηνία και ταυτόχρονα να κάνει τις θεσμικές κινήσεις και να ορίσει υπουργό Εσωτερικών». Προσέθεσε ότι «το πιο κρίσιμο είναι να υπάρξει στοιχειώδης ισοτιμία στα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 15% κάλυψη στα ΜΜΕ και η ΝΔ έχει 75%. Είναι αυτό δημοκρατία; Εμείς λέμε να πάμε σε εκλογές με όρους ισοτιμίας».

Εκλογές και κύμα ακρίβειας

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η καθημερινότητα των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψήφο τους, αλλά εγώ εστιάζω στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επουλωθεί το τραύμα των πολιτών» και προσέθεσε: «Στην Ευρώπη ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 39% στην Ελλάδα είναι 62%, αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το τελευταίο εννεάμηνο. Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει αλλά δεν το έκανε. Έχουμε μία διπλή αισχροκέρδεια, των ιδιωτών και του κράτους. Η αύξηση των εσόδων του κράτους είναι 3,8 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και έρχεται μετά ο κ. Μητσοτάκης και δίνει προεκλογικά επιδόματα».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έστησε ειδικά δικαστήρια παραπέμποντας τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Την επόμενη μέρα των εκλογών θα τελειώσει το πάρτι και όποιος μετέχει στο πάρτι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα λάβει τέλος», υπογράμμισε.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε εκ νέου την οδύνη του για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου.

Δείτε όλο το άρθρο