Τουρκία: Σύλληψη Ιρανών υπόπτων για σχεδιασμό επιθέσεων κατά Ισραηλινών

3 days ago 2

Τα οκτώ άτομα, που συνελήφθησαν από την αστυνομία και από πράκτορες της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, είχαν μεταδώσει νωρίτερα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατασχέθηκαν όπλα κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου στην περιοχή Μπέγιογλου, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ilhas.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είχε καλέσει, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, τους Ισραηλινούς υπηκόους που διαμένουν στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα «το συντομότερο δυνατό» υπό τον φόβο ιρανικών επιθέσεων.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες θέλγητρο στη διπλωματική σύμπραξη και τη σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», δήλωσε σήμερα ο Λαπίντ στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές και υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα αποστολή για Ισραηλινούς τουρίστες».

Ο ισραηλινός Τύπος είχε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες για απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζονταν.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν αποτραπεί θέλγητρο σε μια σύμπραξη μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και της Τουρκίας, καθώς οι 2 χώρες εργάζονται για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων τους τελευταίους μήνες.

Το Ιράν και το Ισραήλ διεξάγουν έναν σκιώδη πόλεμο εδώ και χρόνια, με τις εντάσεις να έχουν κλιμακωθεί μετά από μια σειρά περιστατικών.

Στις 22 Μαΐου, ο συνταγματάρχης Σαγιάντ Χοντάι, αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δολοφονήθηκε από πυρά κοντά στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν «σιωνιστές» ότι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία και ορκίστηκαν εκδίκηση.

Το Ισραήλ και η Τουρκία, από την πλευρά τους, έκαναν ένα σημείο καμπής στις σχέσεις τους μετά την επίσκεψη του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον Μάρτιο, την πρώτη από έναν ισραηλινό αρχηγό κράτους από το 2007 στη χώρα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Άγκυρα, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στα τέλη Μαΐου στο περιορισμοί αυτής της διπλωματικής επαναπροσέγγισης.

Τουρκία και Ισραήλ εργάζονται για την επανόρθωση της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εργάζονται για την επανόρθωση αμοιβαία της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς οι 2 χώρες επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους.

Ισραήλ και Τουρκία απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές η μια της άλλης το 2018 και συχνά αντάλλασσαν πυρά με πρόσχημα την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Η κόπιασμα αναδεικνύεται σήμερα ως ευλογοφανής τομέας συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, σε μέσω της ανησυχίας που εξέφρασε πρόσφατα το Ισραήλ ότι οι πολίτες του μπορεί να γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σε στενή ακούμπημα με τον Λαπίντ για το θέμα αυτό. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αποτραπεί ένα ιρανικό πλάνο σε βάρος Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ναι ότι αυτή η απόπειρα συνεχίζεται.

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δολοφονηθούν ή να απαχθούν από Ιρανούς. Η Τεχεράνη ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, για την οποία κατηγορεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Δείτε όλο το άρθρο