Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Odessa Classics” έρχεται στη Θεσσαλονίκη

1 month ago 25

04/06/2022 07:16

|

THESTIVAL TEAM

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Odessa Classics”, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 13 Ιουνίου 2022.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε αδύνατη την διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Οδησσό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, AlexeyBotvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του. Ως φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα η Υπουργός επέλεξε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

H φιλοξενία αυτού του μουσικού γεγονότος στη Θεσσαλονίκη είναι μία απόδειξη πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς την Οδησσό, την οποία συνδέουν βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί με τη χώρα μας.

Το Φεστιβάλ “Odessa Classics” 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον θρυλικό βαρύτονο Thomas Hampson,τον σπουδαίο βιολονίσταDanielHopeκαι τον διακεκριμένο Ουκρανό πιανίστα AlexeyBotvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν επίσης το πρωτοποριακό λιθουανικό σύνολο NewIdeas Chamber Ochestra με τον μαέστρο και συνθέτη Gediminas Gelgotas, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air  Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

Στην εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον ΤhomasHampson σε ένα Galaόπερας και ο AlexeyBotvinovερμηνεύει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Mozart. Ο ΤhomasHampsonείναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το GrandPrixduDisque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους. Ο AlexeyBotvinov κατέχει τον τίτλο του “Καλλιτέχνη του Λαού της Ουκρανίας”, διατηρώντας μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

Στις 10 Ιουνίου, ώρα 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73), οι DanielHope και AlexeyBotvinov θα παρουσιάσουν ουκρανική μουσική και άλλο ρεπερτόριο και θα συνομιλήσουν με τους μουσικούς και το κοινό της πόλης σε μια εκδήλωση με τίτλο “MeettheArtists”. Ο DanielHope είναι ένας από τους πιο επιφανείς βιολιστές του κόσμου και ταυτόχρονα συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για την Μουσική, και το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι ηχογραφήσεις του έχουν αποσπάσει τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία, ενώ η ηχογράφηση του έργου “VivaldiRecomposed” του ΜaxRichter αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε πωλήσεις δίσκους στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συχνά με τον AlexeyBotvinov.

Στις 10 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, ο DanielHope και το σύνολο Air Ensemble θα διηγηθούν την ιστορία του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μάς μεταφέρουν σε γεγονότα της εποχής. Το σύνολο Air Ensemble αποτελείται από σημαντικούς καλλιτέχνες που συνεργάζονται τακτικά με τον DanielΗope και μαζί έχουν ηχογραφήσει και περιοδεύσει σε κορυφαία φεστιβάλ και αίθουσες ανά τον κόσμο. Απαρτίζεται από τους Σίμο Παπάνα (βιολί), Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο), EmanueleForni (λαούτο και κιθάρα), ΝicolaMosca(βιολοντσέλο) και MichaelMezler (κρουστά).

Στις 11 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, οι Hope και Botvinov θα παρουσιάσουν ρεσιτάλ με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο, ενώ η τελική συναυλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιέχει έργα σύγχρονης ελληνικής και λιθουανικής μουσικής, τα οποία γεφυρώνουν το κλασικό με το ποπ ιδίωμα δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Συμμετέχει το λιθουανικό σύνολο NewIdeasChamberOrchestra υπό τη διεύθυνση του συνθέτη GediminasGelgotas, ένα ρηξικέλευθο μουσικό σχήμα από νέους μουσικούς που ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στην κορυφή της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, οι καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), David Bogorad (βιόλα) και Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Σίμου Παπάνα (εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης) και του Γιώργου Κουμεντάκη (διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Παράλληλα με την ελληνική διοργάνωση, ένα μικρότερο τμήμα του αρχικού Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Εσθονία από 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου, φιλοξενούμενο από τοπικούς φορείς. Θα λειτουργήσει ως εισαγωγικό προ-φεστιβάλ, διευρύνοντας την εμβέλεια της διοργάνωσης και ανοίγοντας έναν δίαυλο ευρωπαϊκής πολιτιστικής αλληλεγγύης.

Φεστιβάλ “OdessaClassics” – Θεσσαλονίκη 2022: ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός βρίσκει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, με την βεβαιότητα ότι όλοι θα το αγκαλιάσουμε και με την ευχή του χρόνου να ξαναβρεί το σπίτι του και να επουλώσει τις πληγές του.

Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο