Τα 3 +1 στοιχήματα της κυβέρνησης Σαρμά στον ένα μήνα έως τις κάλπες

6 days ago 11

Ωστόσο ο κ. Σαρμάς έχει μπροστά του ένα μήνα που θα ασκήσει το θεσμικό ρόλο του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να «αποδείξει» ότι το κράτος έχει συνέχεια και δεν διακόπτει τις λειτουργίες του επειδή διεξάγονται εκλογές.

Το λεγόμενο «επιτελικό» κράτος έχει μπροστά του διάφορες εκκρεμότητες να λύσει όπως το να διεξαχθούν χωρίς προβλήματα οι Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και το οικονομικό στοίχημα προκειμένου να προετοιμαστεί η διαδικασία για την επενδυτική βαθμίδα.

Σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και τους στόχους της κυβέρνησης του στο δρόμο προς τις εκλογές.

Πρόθεσή του είναι φυσικά να μην εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση και τη πάλη που θα δώσουν μεταξύ τους τα κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Για αυτό και αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Σαρμάς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους 20 υπουργούς του στους οποίους έδωσε τις πρώτες «οδηγίες». Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με πολιτική ουδετερότητα, ανεξαρτησία, πολιτική αμεροληψία και ανεξαρτησία, βάσει των προβλέψεων του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον κ. Ι. Σαρμά στο γραφείο του όθεν να παραδώσει την πρωθυπουργία. Κατά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στον κ. Σαρμά ότι του παρέδωσε έναν ογκώδη μπλε φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Σαρμάς είναι ο εκατοστός πρωθυπουργός της Ελλάδας και 10ς 3ος υπηρεσιακός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του παραδίδοντας τον μπλε φάκελο στα χέρια του τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγον ογκώδη φάκελο, ο οποίος θεωρώ ότι συμπεριλαμβάνει στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των αριθμών και των αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, το ενοποιημένο πλάνο της κυβερνητικής πολιτικής του 2023, ένα συμπληρωματικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής».

Μαζί με τον μπλε φάκελο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέδωσε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ένας εκ βασικών στόχων της απελθούσας κυβέρνησης ήταν η εμπέδωση της συνέχειας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτων των πολιτικών μεταβολών.

«Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας όθεν να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κράτος να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις» αναφέρεται στην επιστολή.

Η υπηρεσιακή κράτος του κ. Σαρμά έχει στον έναν μήνα που θα λειτουργεί να κερδίσει το στοίχημα για την αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της Ελλάδα προς το Ταμείο Ανάκαμψης και την εκταμίευση δόσης 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Επίσης υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του ESM, στο περιορισμοί της τρίτης έκθεσης για την μετα-προγραμματική Εποπτεία.

Προτεραιότητα είναι επίσης η άριστη εκτέλεση των δεύτερων εκλογών και όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρμάς η κράτος θα έχει όλες τις εξουσίες που πρέπει για να ασκήσει τα καθήκοντά της: «Η κράτος αυτή θα είναι μια κράτος υπηρεσιακή, που θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες, αλλά μόνο τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρις ότου εδώ στο Μαξίμου επανέλθει αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου λειτουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και να συνεχίσει τη λειτουργίας της εκτελεστικής λειτουργίες και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό» αναφέρει.

Δείτε όλο το άρθρο