Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό

1 week ago 5

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, την ολιγόλεπτη, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό που είχε πέρυσι συμφωνηθεί, εμφανώς τον διορισμό ενός αντιπροσώπου, είτε ειδικού, είτε προσωπικού απεσταλμένου.

«Αυτό που ο ασαφής γραμματέας έχει αφήσει να νοηθεί και μάλλον ήταν ξεκάθαρος, είναι πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την ενδεχόμενο ενός διαλόγου, έδωσε οδηγίες όθεν η επίρροθος γενική γραμματέας κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο να επισκεφθεί το φθινόπωρο την Κύπρο για μια διερευνητική αποστολή. Όμως, ήταν καταφανής η θέση πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη όσον αφορά την οποιαδήποτε πρωτοβουλία».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «μέσα από την διάλεξη του κ. Ερντογάν διαφάνηκε πόση σημασία έχει ο ρόλος της προπαγάνδας, αλλά και η μεταχείριση παραπλανητικών δηλώσεων».

«Όπως έχω επισημάνει και κατά την διάλεξη μου, δυστυχώς τα όσα αναφέρονται περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, δεν αποτελούν παρά την ερμηνεία που ο όμοιος ο κ. Ερντογάν, ή οι Τούρκοι δίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και έχω κάνει συγκεκριμένες αναφορές, ενδεχόμενα ενδεικτικά, διότι δεν είναι η μόνη αθέτηση του χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, είναι και οι απειλές κατά της Ελλάδας», ανέφερε.

«Αλλά το ειρωνικό, όπως ανέφερα και στην διάλεξη μου, είναι να ομιλείς για φιλικό τρόπο εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα με γειτονικές χώρες, και την ίδια εξηκοντάλεπτο ο κ. Ερντογάν να απειλεί ότι ενδεχομένως μια νύχτα θα μας δείτε, θα έρθουμε, απειλώντας για άλωση ελληνικών νησιών, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο.


Για να μην κάνω αναφορά στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου -και έχω κάνει εκτενή αναφορά- για το Κυπριακό, την εισβολή στη Συρία, πάντοτε θέλγητρο της 'καλής γειτονίας΄ τα κάνει ο κ. Ερντογάν, την αθέτηση της κυριαρχίας του Ιράκ, την επέμβαση στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ είναι γνωστό ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, η Τουρκία προσπαθεί να βρει δικαίωση μόνο για να αλλάξει την εικόνα της απομόνωσης σε σχέση με τα γειτονικά κράτη», σημείωσε.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε κατά πρόσβαση 15 λεπτά, παρακάθησαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο αμετάστατος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

Πριν από τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης προσφώνησε την 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μετά τη συνάντηση παρέθεσε γεύμα στους μόνιμους αντιπροσώπους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δείτε όλο το άρθρο