Στο δείπνο των «27» η τουρκική προκλητικότητα - Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη στήριξη της ΕΕ

3 days ago 2

Ο πρωθυπουργός έκανε ναι αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΕ: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά θορύβηση του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το καζάντημα της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το προτύπωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας είπε ότι, «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προτύπωση των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Τουρκία να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη κίνηση αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η επίταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 2 μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η συζήτηση για την Τουρκία αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών κατά της 'Αγκυρας θα είναι αυστηρό.

Το προτύπωση συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίζουν τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά θορύβηση του για τις πρόσφατες επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση του στις 25 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το καζάντημα της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Προκλήσεις από την Άγκυρα

Παρά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο των προκλήσεων επιβεβαίωσε για επιπλέον μια κίνηση η Άγκυρα, αυτή τη κίνηση δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

«Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο περιορισμοί του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Αυτό που τούς ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάϊ.

«Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», συνέχισε σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», είπε επιπλέον ο Φουάτ Οκτάι απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλώντας από τα κατεχόμενα ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο Ερσίν Τατάρ.

Δείτε όλο το άρθρο