Σουδάν: Ζευγάρι Βρετανών αφέθηκε στην τύχη του - Η σύζυγος πέθανε από πείνα

1 week ago 9

Ο Βρετανός υπήκοος, Αμπντάλα Σολγκάμι τραυματίστηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ η σύζυγός του που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα πέθανε από την πείνα καθώς κανείς από την πρεσβεία δεν ενδιαφέρθηκε για την μοιρογράφημα τους.

Αν και πολλές φορές ο 85χρονος ξενοδόχος από το Λονδίνο ζήτησε βοήθεια για να μπορέσει μαζί με τη σύζυγό του να εγκαταλείψει τη χώρα και παρότι η πρεσβεία ήταν σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι τους δεν εισακούστηκε.

Αντίθετα τους ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να μετακινηθούν σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Χαρτούμ, έχοντας περάσει μέσα από εμπόλεμη ζώνη, για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Βρετανία.

Το υπουργείο εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας σε ανακοίνωσή του αν και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για πολύ λυπηρό γεγονός οι δυνατότητες παροχής βοήθειας σε ατομικό επίπεδο ήταν ανύπαρκτες.

Η διπλωματική συνοικία στο Χαρτούμ είναι μια από τις περιοχές που βρίσκεται στην καρδιά της ένοπλης σύρραξης που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου.

Η οικογένεια ωσπεράν αμέσως με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ήρθε σε ακούμπημα με την βρετανική πρεσβεία η οποία εκκενώθηκε μια εβδομάδα μετά και ενώ όλα έδειχναν ότι η διαμάχη δεν θα έληγε σύντομα.

Η Αζχάαρ εγγονή του ζευγαριού δηλώνει απογοητευμένη: «Έμαθα ότι 100 στρατιώτες ήρθαν και απεγκλώβισαν το ατομικό της πρεσβείας. Δεν μπορούσαν να περάσουν το δρόμο;»

Αντιμέτωπος με την πείνα και τη δίψα ο 85χρονος Βρετανός άφησε μόνη της την γυναίκα του για να βρει βοήθεια. Πυροβολήθηκε στο χέρι, το κόρφος και την πλάτη από ελεύθερους σκοπευτές. Κατάφερε να επιζήσει και να δραπευτέσει στην Αίγυπτο αλλά η σύζυγός του δεν ήταν τόσο τυχερή καθώς κατέληξε μόνη και αβοήθητη.

Δείτε όλο το άρθρο