Σε ποια σημεία των σπιτιών εγκλωβίζονται συνήθως οι νυχτερίδες;

1 month ago 27

Νυχτερίδα

Το πιο συνηθισμένο είδος νυχτερίδας στη Θεσσαλονίκη λέγεται «νυχτονόμος». Δεν ξεπερνάει τα τέσσερα εκατοστά. Ζει μέσα στον αστικό ιστό και τρέφεται αποκλειστικά με έντομα.

Η επιχείρηση στήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά για τη διάσωση νυχτερίδας που είχε εγκλωβιστεί σε ντουλάπα σπιτιού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος για μέρες άκουγε έναν περίεργο ήχο στο υπνοδωμάτιο, ώσπου αντιλήφθηκε πως το θηλαστικό βρισκόταν στο ψηλότερο φύλλο της ντουλάπας ανάμεσα σε κουβέρτες και παπλώματα. Τότε κάλεσε τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης "Αγριων Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης" για να επέμβουν.

«Είναι πολύ συνηθισμένο να μας καλέσουν για διάσωση νυχτερίδας. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες καταγράφονται περίπου 12 - 15 περιστατικά για διάσωση νυχτερίδας μέσα στη Θεσσαλονίκη. Στην τελευταία περίπτωση εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης όπου ο νεαρός ένοικος άκουγε για κάποιες μέρες περίεργους ήχους. Μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε, να απεγκλωβίσουμε το ζώο και να το αφήσουμε ελεύθερο πίσω στο περιβάλλον», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο εθελοντής της Ομάδας Διάσωσης Άγριων Ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης.

Νυχτερίδα

Το πιο συνηθισμένο είδος της νυχτερίδας που εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη λέγεται «νυχτονόμος». Μπορεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη στην Ελλάδα, ωστόσο το σώμα της δεν ξεπερνάει τα τέσσερα εκατοστά. Ζει μέσα στον αστικό ιστό και τρέφεται αποκλειστικά με έντομα.

Σύμφωνα με τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης 'Αγριων Ζώων οι περισσότερες νυχτερίδες είναι κρυμμένες μέσα στα κουφώματα από τα παντζούρια, σε αεραγωγούς κουζίνας ή τουαλέτας, σε ντουλάπες και γενικά σκοτεινές εισόδους που υπάρχουν στα σπίτια αφού τα θηλαστικά αναγνωρίζουν κάτι παραπλήσιο με τις σπηλιές που είναι το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι διασώστες με προσεκτικές κινήσεις και δίχως να τραυματίσουν τη νυχτερίδα, την πιάνουν και την τοποθετούν μέσα σε ένα χάρτινο κουτί, όπως αυτό των παππουτσιών, για να ελευθερωθεί λίγα λεπτά αργότερα.

Νυχτερίδα

«Σκοπός μας είναι πρώτα να απομακρύνουμε το ζώο από τα σπίτι. Αρχικά, για την ασφάλεια του ζώου και στη συνέχεια για την ασφάλεια του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να τρομάξει και από τον φόβο του ή την άγνοια του να έχει προβλήματα με την υγεία του. Στη συνέχεια, κάνουμε έναν επιτόπιο έλεγχο, βλέπουμε εάν το ζώο είναι τραυματισμένο και εάν δεν είναι το αφήνουμε ελεύθερο», πρόσθεσε ο κ.Γερονυμάκης.

Την πρωτιά στις διασώσεις έχουν τα φίδια - Ακολουθούν οι νεοσσοί

Την πρωτιά, ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες στα τηλεφωνήματα για βοήθεια και διασώσεις άγριων ζώων έχουν τα ερπετά, καθώς υπολογίζεται πως οι εθελοντές καλούνται να επέμβουν σε περίπου 50 - 80 περιστατικά με φίδια εντός της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά ακολουθούν τα νεαρά πουλάκια, οι νεοσσοί. Την περίοδο που αρχίζουν να εκκολάπτονται, αρκετοί από αυτούς πηδούν από τις φωλιές και πέφτουν στο έδαφος.

«Μας καλούν περισσότερο για ερπετά, για φίδια και μετά για νεοσσούς που κάνουν τα πρώτα πετάγματα και πέφτουν στο έδαφος. Αλλά, μόλις τα πτηνά πέσουν κάτω ο άνθρωπος καλή τη θέληση τα μαζεύει. Συνήθως, αυτό που λέμε εμείς ως πρώτο σκοπό είναι να επιστραφεί το ζώο και πάλι πίσω στη φωλιά και στους γονείς του», διευκρίνισε ο κ.Γερονυμάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Δείτε όλο το άρθρο