«Πράξη δολιοφθοράς» χαρακτηρίζει η Ρωσία τις νέες εκρήξεις στην Κριμαία

1 month ago 4

Η Ρωσία χαρακτήρισε τις εκρήξεις στο χωριό Mayskoye ως «πράξη δολιοφθοράς», χωρίς όμως να κατονομάσει τους δράστες.

Ξεχωριστά, η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της ουκρανικής χερσονήσου, οι οποίοι κάνουν λόγο για σύννεφα μαύρου καπνού στην αεροπορική βάση στο Gvardeyskoye της Κριμαίας.

Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για οποιαδήποτε από τις εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέστρεψαν εννέα ρωσικά αεροσκάφη σε άλλη αεροπορική βάση της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι οποιαδήποτε επίθεση στη χερσόνησο θα πυροδοτούσε μαζικά αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων σε «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.

Η Κριμαία έχει τεράστια στρατηγική και συμβολική σημασία και για τις 2 πλευρές. Η απαίτηση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει η Ουκρανία την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις της Μόσχας για κατάπαυση του πυρός.

Αναλυτές θεωρούν ότι η τολμηρή επίθεση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, σε πολύ μακρινή απόσταση από την γραμμή του μετώπου, έγινε από Ουκρανούς. Η εφημερίδα The New York Times έγραψε, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον ουκρανικό στρατό, ότι το πλήγμα στην στρατιωτική αεροπορική βάση κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αν αποδειχθεί ότι τα 2 γεγονότα εκρήξεων στην Κριμαία είναι αποτέλεσμα ουκρανικών ενεργειών, ενώ το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, θα σηματοδοτεί τη διείσδυση Ουκρανών πρακτόρων σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη καθώς και τις πρώτες στρατιωτικές επιθέσεις κατά στόχων στην Κριμαία από το 2014.

Δείτε όλο το άρθρο