“Πατρίδα μου”: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης απόψε στα Λουτρά Λαγκαδά

1 month ago 28

28/05/2022 07:16

|

THESTIVAL TEAM

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει τους Κωνσταντίνο & Ματθαίο Τσαχουρίδη σήμερα, Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στα Λουτρά Λαγκαδά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μία μουσική επετειακή παράσταση.

«Πατρίδα μου»

Η μουσική παράσταση «Πατρίδα μου» ανοίγει την αυλαία για τις επετειακές εκδηλώσεις από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ένα νοσταλγικό μουσικό ταξίδι για να ξυπνήσουν οι μνήμες από τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα, την Κωνσταντινούπολη.

1922-2022: Ένας αιώνας που αποτέλεσε, για χιλιάδες ανθρώπους, τον «Φρικτό Γολγοθά» της Νεότερης Ιστορίας μας, με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά και άφησε τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών, που ξεριζώθηκαν από την γη τους, αλλά και όλων των υπολοίπων Ελλήνων.

Σμύρνη, Τραπεζούντα και Κωνσταντινούπολη, τα τρία σπουδαία κέντρα του Μικρασιατικού Ελληνισμού συνεχίζουν να εμπνέουν, δημιουργώντας ένα σπάνιο μουσικό αμάλγαμα, που θα αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και θα θεριέψει την νοσταλγία για τον σπουδαίο Μικρασιατικό Ελληνικό Πολιτισμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο Ενίσχυσης Τοπικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Προγράμματος LEADER Νομού Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Δήμου Λαγκαδά.

Συντελεστές:
Φωτιά…Αίμα…. Θάλασσα… Ζωή…
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Ι. Μπρούχος
Επιστημονική επιτροπή: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κώστας Φωτιάδης, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης
Εθνομουσικολογική έρευνα: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης
Art work: Graphicbox team
Καλλιτεχνική επιμέλεια & διοργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης
Συντελεστές ορχήστρας:
Ποντιακή λύρα, ούτι, βιολί, φωνή: Ματθαίος Τσαχουρίδης
Φωνή: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης
Φωνή: Μαίρη Δούτση
Ενορχηστρώσεις–πιάνο: Αντώνιος Σαρακατσιάνος
Καβάλ, κλαρίνο: Γεώργιος Σκηπητάρης
Λαούτο: Γιάννης Πούλιος
Κανονάκι: Αθανάσιος Ξενούδης
Πλήκτρα, προγραμματισμός: Αθανάσιος Σωτηριάδης
Νταούλι, καχόν, τύμπανα: Γεώργιος Κορτσινίδης
Νταραμπούκ, μπεντίρ, ζίλια, ρεκ: Ιωάννης Πεχλιβανίδης

Οι δύο καλλιτέχνες συνεχίζουν να μας χαρίζουν αξέχαστα μουσικά ταξίδια, με πολλά κρυμμένα μεράκια και με το πάθος και την ποιότητα που τους χαρακτηρίζουν.

Βράδια με φεγγάρι, βράδια δροσερά, ενώνοντας τις φωνές μας και τις ψυχές μας! Μουσικές, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, μελωδίες που δημιουργήθηκαν από εμάς για εσάς όλους αυτούς τους μήνες και τώρα έρχονται να χρωματίσουν τις στιγμές μας.

Η πορεία των αδερφών Τσαχουρίδη είναι γνωστή και η συμβολή τους στη διάδοση της εθνικής μουσικής είναι σημαντική, μέσα από τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ αλλά και ατομικές εμφανίσεις τους σε όλο τον κόσμο.
Και όπως γράφουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους: Η Μουσική είναι μία 7 νότες στη Δύση και 7 νότες στην Ανατολή.

Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» που δημιούργησαν τα δύο αδέρφια πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ποντιακή λύρα να αγκαλιάζει ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και να αναδεικνύει τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

Παντρεύοντας το παλιό με το νέο και το άγνωστο με το γνωστό ο Κωνσταντίνος και o Ματθαίος Τσαχουρίδης επικοινωνούν μοναδικά με το κοινό, ξεδιπλώνοντας μνήμες & ξεκλειδώνοντας καρδιές.

Πληροφορίες
Λουτρά Λαγκαδά
Τέρμα Οδού Λουτρών, Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη
τηλ: 23940 22221

Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης: «Πατρίδα μου»
Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στις 21:00

Είσοδος Ελεύθερη

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο