Ουκρανία: Σταμάτησε να λειτουργεί αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια

1 week ago 2

Ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια της Ουκρανίας σταμάτησε να λειτουργεί, ύστερα από βομβαρδισμούς, για τους οποίους Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται. Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, έγινε την Παρασκευή.

«Μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης σε έναν από τους τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούσαν, και διεκόπη η λειτουργία του», ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές» σε ένα σταθμό που περιείχε άζωτο και οξυγόνο και σε ένα «βοηθητικό κτίριο». «Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι διαρροής υδρογόνου και ραδιενεργών ουσιών και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης υψηλός», συμπλήρωσε.

«Ο βομβαρδισμός (…) προκάλεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου», συνέχισε η Energoatom, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ότι το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται εκεί.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Παρασκευή τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν τρία πλήγματα κοντά σε έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αν και η Μόσχα ελέγχει αυτή την περιοχή από την έναρξη της εισβολής.

Ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτούς τους βομβαρδισμούς, οι προκάλεσαν πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Δείτε όλο το άρθρο