Ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει και τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα

1 month ago 22

15:35, 04.06.2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει και τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα

Μεταξύ Φεβρουαρίου και μέσα Μαΐου, περισσότερα από 100 νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν μόνο στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (Tudav)

Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει και τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Post.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και μέσα Μαΐου, περισσότερα από 100 νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν μόνο στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών (Tudav). Μάλιστα, το Ίδρυμα κάνει λόγο για «μεγάλη αύξηση». 

Νεκρά δελφίνια έχουν εντοπιστεί, επίσης, στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

⚡️Several thousand dolphins died in the Black Sea.
ecologist, #IvanRusev, from nature reserve says wounded or dead animals are brought by current to coast of Bulgaria, Romania, Turkey & coast of #Ukraine.
Dolphins disoriented, suffer burns from mine explosions internal injuries. pic.twitter.com/wkOL3mF0Dd

— Lyalya Ukraine (@lyalyaHorsky) June 3, 2022

Ερευνητές εκτιμούν ότι η χρήση ισχυρών συστημάτων σόναρ μπορεί, επίσης, να αποπροσανατολίζει τα θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούν τους ήχους για να βρουν τον δρόμο τους.

Ο Ivan Rusev, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Tuzly Estuaries της Ουκρανίας, είπε στους New York Times ότι τα δεδομένα που συνέλεξε η οργάνωσή από την έναρξη του πολέμου δείχνουν ότι πολλές χιλιάδες δελφίνια είχαν σκοτωθεί στην περιοχή.

«Μερικά από τα δελφίνια είχαν εγκαύματα από εκρήξεις βομβών ή ναρκών και δεν μπορούσαν, πλέον, να προσανατολιστούν και να αναζητήσουν τροφή», αναφέρει.

Hundreds of dolphins in the Black Sea are being killed by the war every day - some injured dolphins end up on the Black Sea on the shores of Romania, Bulgaria and Turkey #Dolphins #DolphinsOfTheWar #UkraineWar #RussiaWarCrimes #Ukraine #BlackSea #Romania #Bulgaria pic.twitter.com/nRng8oiT2B

— CPP-LUXURY.COM (@cppluxury) May 29, 2022

Ο θόρυβος από την αυξημένη ναυτική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και φόβο στα ζώα, με αποτέλεσμα να κολυμπήσουν πολύ κοντά σε άγνωστες ακτές και να καταλήξουν σε δίχτυα ψαρέματος.

Η Μαύρη Θάλασσα, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 250.000 δελφίνια, υπήρξε τόπος έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας, με τουλάχιστον 20 πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να αποκλείουν όλα τα ουκρανικά λιμάνια για να αποτρέψουν τις εξαγωγές σιτηρών, από το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ηχορύπανση από συγκεκριμένες συχνότητες των σόναρ, προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά επηρεάζουν ακόμα και τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν. 

Πηγή: skai.gr

Δείτε όλο το άρθρο