Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Γηροκομείο Βαλουκλή μετά τη φωτιά

1 week ago 2

Σημειώνεται, ότι οι τρόφιμοι του Γηροκομείου μεταφέρθηκαν αμέσως μετά τη διάσωσή τους και με πρωτοβουλία των αρμόδιων κρατικών Αρχών στο δημόσιο νοσοκομείο «Prof. Dr. Murat Dilmemer», το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου της Πόλης.

Κατά την παραμονή του, ο παναγιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διευθυντή, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για τη θερμή φιλοξενία και περιποίηση των ανθρώπων.

Επίσης, εξέφρασε για άλλη μια κίνηση τη συγκίνησή του για το άμεσο ενδιαφέρον και την κινητοποίηση των κρατικών και αυτοδιοικητικών Αρχών, όλων των εργαζομένων του Γηροκομείου και του Νοσοκομείου Βαλουκλή, αλλά και των στελεχών των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που έσπευσαν για τη διάσωση των τροφίμων και τη μετεγκατάστασή τους, καθώς και για τη ευεργεσία τους στη πάλη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ευχαρίστησε, μάλιστα, όλους, ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και όλες τις Αρχές και τους ιδιώτες, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη βούληση και το ενδιαφέρον τους για την επανόρθωση των ζημιών στο Ρωμαίικο Γηροκομείο, όθεν σύντομα αυτό να είναι σε θέση να συνεχίσει τη μακραίωνη πολυδιάστατη κοινωνική προσφορά του.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε στο Φανάρι πολυμελή αντιπροσωπεία ειδικών του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης, οι οποίοι απαί εντολής του δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου, τέθηκαν στη διάθεση του Πατριαρχείου προκειμένου να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση του κτηρίου του ιστορικού ιδρύματος και στην ταχύτερη κατά το δυνατόν επαναλειτουργία του.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επικοινώνησε, αμέσως μετά το συμβάν, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος εξέφρασε την αλληλοσυμπαράσταση και τη συμπαράστασή του.

Επίσης, τη συμπάθειά τους εξεδήλωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος εξέφρασε και το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας να βοηθήσει στην επανόρθωση της λειτουργίας του Γηροκομείου.

Τέλος, τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν τηλεφωνικώς και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πυρκαγιά στο «Βαλουκλή»: Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην ξύλινη στέγη στο βόρειο τμήμα του κτηρίου, ενδεχομένως από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Η πυρκαγιά στον οικό ευγηρίας του φιλανθρωπικού ιδρύματος, τέθηκε υπό έλεγχο περίγυρα στις 14:20.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όλοι οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του γηροκομείου και οι ασθενείς - συνολικά 104 άτομα - καθώς και το ατομικό απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και δεν υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή τους. Στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς.

Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Βαλουκλή, που περιλαμβάνουν γενικό νοσοκομείο, οίκο ευγηρίας και φημισμένο στην Τουρκία κέντρο απεξάρτησης και εξυπηρετούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, αλλά και χιλιάδες Τούρκους ασθενείς, ιδρύθηκαν το 1753.

Διευθυντής του νοσοκομείου: «Ευτυχώς, είναι όλοι καλά»

«Ευτυχώς, είναι όλοι καλά, δεν έχουμε θύματα ή εγκαυματίες» δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Στάθης Λεάνας σε δηλώσεις του στο ΟΡΕΝ.

Αναφερόμενος στη διάσωση των ασθενών και των ηλικιωμένων, τόνισε ότι έχουν μεταφερθεί όλοι σε ασφαλή σημεία αλλά και σε ένα διπλανό νοσοκομείο, σημειώνοντας πως ορισμένοι ήταν κατάκοιτοι.

«Καθόμουν στο δωμάτιό μου απ’ όπου φαίνεται το γηροκομείο. Είδα καπνό πάνω στην στέγη και αργότερα φωτιά. Αμέσως έτρεξα προς τα εκεί, αλλά ήδη είχαν αρχίσει να μεταφέρουν τους γηροκομημένους και τους ασθενείς. Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι» ανέφερε.

«Όλη η στέγη κάηκε αλλά δεν υπήρξε κανένας ασθενής με πρόβλημα» είπε ο διευθυντής του Βαλουκλή. Ο όμοιος παρατήρησε ότι έπνεε ισχυρός αέρας εκείνη την ώρα.

Δείτε όλο το άρθρο