Live: Τοποθέτηση Τσίπρα για την υπόθεση των υποκλοπών

1 week ago 3

Νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, στην απόφασή της χαρακτηρίζει ως αυτονόητη την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμβουλή Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ δεσμεύεται πως στην επόμενη Βουλή, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία, θα συστήσει προανακριτική «ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

Δεσμεύονται, επίσης, για την μεταποίηση της νομοθεσίας σχετικώς με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την παράδοση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Στην κύρωση της Πολιτικής Γραμματείας τονίζεται πως «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το «ελληνικό Watergate», δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: ότι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την πρωτοφανή πρωτοπειρία αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι ο όμοιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και ναι αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής κι επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σούσουρο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator. Το Ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του. Αν, λοιπόν, κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για την προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο όμοιος ο κ. Μητσοτάκης. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή σκέψη παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε αποχώρηση της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η Πολιτική Γραμματεία.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σούσουρο των παράνομων παρακολουθήσεων, λέγοντας συνειδητά ψέματα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την έναρξη των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

«Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εμπλέκουν ως και ξένες υπηρεσίες σε μια σκέψη που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν κλίμα τοξικότητας, αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ματαιοπονούν. Όλα θα έρθουν στο φως και η πραγματικότητα θα λάμψει. Ο ελληνικός έθνος δικαιούται και θα μάθει όλη την πραγματικότητα για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων», σημειώνει η Πολιτική Γραμματεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το σύστημα Μητσοτάκη».

Εκτιμούν, συνεπώς, πως για να απαντηθεί το μείζον αυτό ερώτημα κι όχι για το πώς διέρρευσε η αλήθεια, είναι αναγκαία η άμεση μεσιτεία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της και την επαναφορά της στο περιορισμοί του Συντάγματος και των νόμων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», καταλήγει η Πολιτική Γραμματεία.

Δείτε όλο το άρθρο