«Κουκλοπαίκτες»: Κατέρρευσε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία, ο Πετκόφ κατήγγειλε Ρωσία και μαφία!

1 week ago 5

«Απασφάλισε» την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ αφότου υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο. Ο Πέτκοφ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μόλις πριν από έξι μήνες, κατηγόρησε τη Ρωσία και τη μαφία της χώρας του. Tην πρόταση μομφής υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240.

Ο 42χρονος Πέτκοφ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μόλις πριν από έξι μήνες, ψηφίστηκε με τη δέσμευση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενώ η Σόφια υιοθέτησε μια ασυνήθιστα σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς κουκλοπαίκτες, χωρίς μαφία — μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον της εθνοσυνέλευσης. 

Δημοσιεύοντας μια λίστα με τα άτομα που διαδραμάτισαν στην πτώση της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ κατονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άσκησε επιρροή για την κατάρρευση της κυβέρνησης μέσω των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος «Αναβίωση». 

Η πρόταση μομφής της Τετάρτης επισπεύστηκε από τον πρώην παρουσιαστή τηλεοπτικού talk amusement που έγινε πολιτικός, τον Σλάβι Τριφόνοφ, το κόμμα του οποίου «Υπάρχει τέτοιος λαός» αποχώρησε αιφνιδίως από τον εύθραυστο τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ο Τριφόνοφ ισχυρίστηκε ότι διαφωνούσε σχετικά με τον προϋπολογισμό και κατηγόρησε τον Πέτκοφ ότι υιοθέτησε «πολύ ήπια στάση» επιτρέποντας στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ. 

Τις προηγούμενες μέρες, μεγάλο μέρος της πολιτικής συζήτησης  στη γείτονα επικεντρώθηκε στο αν ο Τριφόνοφ «τράβηξε την καρέκλα» στην κυβέρνηση για λόγους που σχετίζονταν με την ισχυρή μαφία της Βουλγαρίας, η οποία θα έχανε πολλά από την υποσχεθείσα από τον Πέτκοφ καταστολή της. Αυτή η υπόνοια ενισχύθηκε από μια ομάδα βουλευτών από το κόμμα του Τριφόνοφ, οι οποίοι αυτομόλησαν στο κόμμα του Πέτκοφ ακριβώς επειδή κατήγγειλαν ότι το δικό τους κόμμα συμπαρατάσσεται με τη μαφία. Ο Τριφόνοφ απάντησε ότι οι ισχυρισμοί για τη μαφία ήταν «παράλογοι». 

Το κόμμα του Πέτκοφ, ακολουθούμενο από την αντιπολίτευση, θα έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια λειτουργική πλειοψηφία. Εάν οι προσπάθειες αποτύχουν – κάτι που είναι πιθανό – θα προκηρυχθούν οι τέταρτες εθνικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021.

Δείτε όλο το άρθρο