Γιάννης Οικονόμου: Συνεχίζουμε να χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση

3 weeks ago 11

Από τη Θεσσαλονίκη σήμερα (20.07.2022) η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση από τη όσα συζητήθηκαν στην συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνο Ζέρβα. «Ήταν μια παραγωγική συνάντηση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα μεγάλα έργα υποδομής για την πόλη και οι κοινές πρωτοβουλίες πολιτείας και δήμου για τη λύση προβλημάτων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας πως συζήτησαν επίσης και για το τουριστικό πρόγραμμα της πόλης. «Αποδείχτηκε το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη τα τρία τελευταία χρόνια» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις πυρκαγιές, επισήμανε πως είναι βελτιωμένη η εικόνα αλλά και πως συνεχίζεται η μάχη. «Μια φωτιά ανάβει εύκολα αλλά η πλήρης κατάσβεσή της δεν είναι εύκολη υπόθεση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως οι φωτιές προκαλούνται «πολλές φορές από ανθρώπινη αμέλεια αλλά και από εγκληματικές εμπρηστικές ενέργειες». Σημείωσε ότι κατά μέσο όρο έχουμε 50 πυρκαγιές την ημέρα που πολλές, ωστόσο, δεν γίνονται γνωστές γιατί αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ευχαριστούμε όσους συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα που είναι αυξημένο σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και μέσα σε σχέση με πέρσι καθώς και το νέο μοντέλο συντονισμού που υπάρχει φέτος. «Είναι βελτιωμένη η κατάσταση σε σχέση με πέρσι, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και δύσκολο δρόμο. Θα συνεχίσουμε με σχέδιο την προσπάθεια για καλύτερη αντιμετώπιση πυρκαγιών» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις στοχευμένες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Συνεχίζουμε να χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις», είπε και αναφέρθηκε στο νέο μηχανισμό στήριξης των νοικοκυριών. Είναι μονόδρομος η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα και ο πρωθυπουργός επιμένει στις προτάσεις του στην ΕΕ. Στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση και έτσι ο υπολογισμός μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα γίνεται με βάσει την περσινή κατανάλωση και όχι την πενταετία, όπως ισχύει για την υπόλοιπη ΕΕ, είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «Τρεις παρεμβάσεις με σημαντικό αποτύπωμα για τον πολίτη:

– Στο «gov.gr.wallet» που οι πολίτες μπορούν να δημιουργούν και να αποθηκεύουν αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης

– Στη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555 για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά θέματα, ο οποίος λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα και δίνει απαντήσεις στους ασφαλισμένους. 8 στους 10 πολίτες δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους.

– Στα αποτελέσματα πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χθες. Για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τέλη Ιουλίου, αντί τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε και μια πρωτοβουλία που έχει να κάνει με τον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: «Με πρωτοβουλία της ΓΓΕΕ συστήνεται ομάδα εργασίας συντονισμού για την διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε: «Με δεδομένο ότι η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, αλλά και η προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της κυβέρνησης αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας και συντονισμού με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ. Η ομάδα αυτή προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας για τη διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των ΜΜΕ η οποία υπογράφει μεταξύ έξι αρμόδιων υπουργείων τον Μάιο του 2022 και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την αντίστοιχη σύσταση της ΕΕ της 16ης Σεπτεμβρίου του 2021 προς όλα τα κράτη μέλη.

Την task force απαρτίζουν μεταξύ άλλων στελέχη από όλο το φάσμα του χώρου των ΜΜΕ, από τις ενώσεις των δημοσιογράφων αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τον συντονισμό θα έχει ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κ. Γαλαμάτης. Απόφαση της κυβέρνησης είναι η χώρα μας να πρωτοστατήσει στις πολιτικές που αναλαμβάνει η ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς».

Ο κ. Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε ακόμα στο Ταμείο ανάκαμψης και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για το οποίο, όπως είπε «Η αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει την κοινωνία, διασπείρει σειρά από ψέματα» τονίζοντας πως «Το Ταμείο ανάκαμψης χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια».

«Αντί για κυνήγι μαγισσών είναι καλύτερο για την ελληνική κοινωνία να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο του για το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε και συμπλήρωσε «Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει και εδώ στη συκοφαντία και τη λάσπη».

Τέλος, αναφερόμενος στην μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη είπε πως «από την πρώτη στιγμή που την κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τοποθετηθήκαμε καθαρά. Θυμίζω την δήλωσή μου, ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για να δοθούν απαντήσεις και η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα».

«Επιδιώκουμε, απαιτούμε και θα συνδράμουμε η έρευνα που διεξάγεται να καταλήξει σύντομα σε συμπέρασμα» είπε και τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοιου είδους λογισμικά.

«Όσοι προσπαθούν αν δώσουν διαστάσεις συνωμοσίας για να κατασυκοφαντήσουν την κυβέρνηση να πως τα εξής» συνέχισε ο κ. Οικονόμου. «Ήδη από το 2018 αναφέρονται περιστατικά παρακολουθήσεων σε 45 χώρες του κόσμου ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα με ένα περιστατικό. Η ΕΕ εντόπισε στοιχεία παρακολούθησης στο τηλέφωνο του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ρέιντερς. Καταγράφονται απόπειρες ή και παρακολουθήσεις για τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπ, αξιωματούχους του ΥΠΕΞ της Φινλανδίας. Η κ. Καϊλή είπε ότι είχε το ίδιο θέμα στο κινητό. Το ίδιο και ευρωβουλευτές άλλων χωρών.

Όταν λοιπόν το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν ο επίτροπος της ΕΕ, ευρωβουλευτές, Γάλλοι πολιτικοί καταλαβαίνει κανείς ότι η διάσταση του προβλήματος είναι παγκόσμια και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θέλουν να υπονοήσουν ορισμένοι. Οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις που θα αυξήσουν τα επίπεδα ασφάλειας για όλους. Όλα τα άλλα είναι συκοφαντίες και υπονοούμενα. Και όσοι τα κάνουν, τα κάνουν για να κρύψουν τις αδυναμίες τους, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ερωτήσεις 

«Στη Δαδιά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με αρνητικά σχόλια για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών κατάσβεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι την άμεση επίβλεψη και τον συντονισμό των ενεργειών στη πλέον κρίσιμη φάση της πυρκαγιάς είχε προσωπικά ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Στυλιανίδης, συνεπικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και πρόσθεσε: «Δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη για να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά, που από τη φύση της σε τέτοιο οικοσύστημα, είναι και δύσκολο και χρονοβόρο να κατασβηστεί».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» τις εύκολες επικρίσεις που γίνονται «προς ανθρώπους που έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με πενήντα πυρκαγιές, ανά ημέρα» και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους «εξυπνάδες» και κριτικές που εδράζονται σε μικροκομματικές λογικές «είναι τελείως μακριά από τη σοβαρότητα κα την υπευθυνότητα που πρέπει να υπάρχει, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα», που, όπως είπε, δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό και διεθνές.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που θα έχει ο μηχανισμός εξισορρόπησης των ανατιμήσεων στην αγορά ρεύματος, ο οποίος «θα απορροφήσει ως και το 90% του πρόσθετου κόστους» και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της αντοχής της ελληνικής οικονομίας» και όπου υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο «δίνεται κοινωνικό μέρισμα για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας ο κ. Οικονόμου απάντησε : «Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα, νηφαλιότητα και αντιδρούμε με τον κατάλληλο τρόπο». Πρόσθεσε, ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα «αντιμετωπίζονται πολύ τεκμηριωμένα και πολύ αποτελεσματικά» από την ελληνική πλευρά. Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «η ελληνική διπλωματία κάνει πάντοτε ότι χρειάζεται» και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας «αποτελεσματικά και ουσιαστικά».

Σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής, ανεξάρτητης, δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους».

Σε ερωτήσεις για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ή πρόωρες εκλογές, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι, η κυβέρνηση, διανύοντας τον τέταρτο χρόνο της θητείας της, εν μέσω πολλών προβλημάτων και δυσκολιών στην κοινωνία, να είναι εστιασμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και των δεσμεύσεων της προς τους πολίτες.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των μετακλητών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι πολύ λιγότεροι, από όσους υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει τους μετακλητούς των δήμων στους μετακλητούς της κυβέρνησης» είπε ο κ. Οικονόμου και χαρακτήρισε ως «πολύ σουρεαλιστική» αυτή την προσέγγιση της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Η προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ συνεχίζεται διαρκώς, βγαίνουν συνεχώς προκηρύξεις για γιατρούς και νοσηλευτές στο σύστημα» συνέχισε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή παρέπεμψε στις κυβερνητικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι «ισχύουν όσα είπε ο κ. Πλεύρης το προηγούμενο διάστημα».

Για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων επανέλαβε ότι είναι ευρύτερο και πανευρωπαϊκό το πρόβλημα και παρέπεμψε στη σημερινή συζήτηση στην επιτροπή διαφάνειας στη Βουλή.

«Κάθε καταγγελία που γίνεται για απόπειρα παρακολούθησης τηλεφώνου διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει, ώστε οι ένοχοι να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».

Δείτε το briefing

Δείτε όλο το άρθρο