Γερμανία: Άρρωστοι με υπερκόπωση οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομίας

1 week ago 6

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας, υποφέρουν από εξάντληση, σύνδρομο burn-out και εμβοές.

«Οι άνθρωποι πρέπει κάποια στιγμή να φάνε και να κοιμηθούν. Δεν είναι ανοησίες αυτό. Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν. Έχουν burn-out, παθαίνουν εμβοές. Δεν αντέχουν άλλο!», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ σε συνέδριο της Ομοσπονδίας Γερμανικής Βιομηχανίας. Όπως εξήγησε, οι ίδιοι άνθρωποι γράφουν τους νόμους, καθώς έτσι είναι η στήσιμο του υπουργείου.

«Το τμήμα Τουρισμού δεν μπορεί να σχεδιάσει την τσαρσί ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι σαν να λέμε στον καλλιτέχνη που έφτιαξε αυτά τα γλυπτά (της αίθουσας του συνεδρίου), ότι μπορεί κάποια μέρα να γίνει και πρόεδρος της Ομοσπονδίας σας», είπε υπουργός που προέρχεται από το κόμμα των «Πρασίνων».

Ο Χάμπεκ ανέφερε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες το υπουργείο του παρήγαγε 20 νομοσχέδια και 28 διατάγματα. «Πρέπει να μετρήσω πόσα είχε το υπουργείο κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο. Είμαι σίγουρος λιγότερα», σημείωσε.

«Υπάρχουν και φυσικά όρια»

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις που καταλογίζουν στο υπουργείο του, ο Χάμπεκ ανέφερε ότι «δεν είναι επειδή οι άνθρωποι κοιμούνται, αλλά επειδή υπάρχουν και φυσικά όρια». Επιπλέον, δήλωσε, υπάρχουν ολοένα και πιο περίπλοκες διαδικασίες, ιδίως σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Δεν ζητώ χειροκρότημα, αλλά δεν είναι ότι κάποιος γράφει ένα πλάνο νόμου και αυτό ήταν», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Στέφαν Γκάμπριελ Χάουφε δήλωσε ότι ο υπουργός εξέφρασε την θορύβηση του για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομίας και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός επιπλέον τμήματος Ενέργειας, Ασφάλειας και Σταθεροποίησης της Οικονομίας, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του υπουργείου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Στο ζήτημα της οικονομίας, ο Χάμπεκ ανέφερε ότι η Γερμανία θα έχει απώλειες σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, λόγω των αυξήσεων στην τσαρσί ενέργειας. Το 2023, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια εξαιτίας της έλλειψης ρωσικής ενέργειας.

«Αυτά τα χρήματα λείπουν από παντού, από διάφορους τομείς», συμπλήρωσε ο υπουργός και εξήγησε ότι «η κρίση πυροδοτήθηκε από την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας οι οποίες είχαν προγραμματιστεί ως ασφαλείς».


Δείτε όλο το άρθρο