Φορολογικές δηλώσεις 2022: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής μέχρι τις 29 Ιουλίου

3 days ago 3

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

Η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει ως τις 29 Ιουλίου.

Αν και το τελευταίο τριήμερο η υποβολή των Ε1 έχει πατήσει γκάζι και καθημερινά κατατίθενται πάνω από 100.000 δηλώσεις, όμως ο χρόνος δεν έφθανε προκειμένου ως τις 30 Ιουνίου να υποβληθούν σχεδόν 3 εκατομμύρια δηλώσεις που βρίσκονται σήμερα εκτός Taxis.

Αν και η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε εφέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δεν έλειψαν τα δευτερογενή προβλήματα. Ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, όπου οι αλλεπάλληλες αναβολές στη δημοσίευση των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τους έκανε φειδωλούς με την υποβολή της δήλωσης.

Πάντως, τα στοιχεία των εκκαθαρίσεων ως σήμερα δείχνουν πως ωσπεράν δυο στους τρεις φορολογουμένους δεν πληρώνουν φόρο. Από τις 3.471.043 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί χρεωστικές είναι οι 1.101.361 δηλώσεις, ήτοι το 31,73% του συνόλου. Σε αυτές τις 1.101.361 δηλώσεις με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 968 εκατ. ευρώ. Έτσι, σε μέσα επίπεδα ο φόρος που αναλογεί στα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται στα 879 ευρώ.

Δείτε όλο το άρθρο