Ερντογάν βάλλει κατά Γαλλίας και Γερμανίας: «Γίνονται όργανα της ελληνικής προπαγάνδας»

1 week ago 3

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας το Σάββατο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Σότσι, ισχυριζόμενος ότι «αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο».

Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρώπης, και ιδίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, έναντι της Άγκυρας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως αμφότερες οι χώρες «στοχοποιούν την Τουρκία υιοθετώντας και υπερασπιζόμενες τις άδικες διεκδικήσεις της Ελλάδας».

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις σε αυτές τις μεροληπτικές δηλώσεις. Δυστυχώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι επίσης όργανα ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας», δήλωσε αναφερόμενος στη τρακάρισμα των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προ ημερών από κοινού στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι απαράδεκτο να κατακρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις, ενόσω κλείνουν τα μάτια στα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης είναι προφανής» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αναφερθεί στη συνέχεια στη μεσολάβηση της Τουρκίας στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την επανάληψη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, το οποίο και απέφυγε να σχολιάσει αναφέροντας πως πρόκειται για εσωτερική υπόθεση. «Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας», δήλωσε.

Η Αθήνα έχει αποτιμήσει θετικά τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας, όπως αυτή εκφράστηκε τις περασμένες ημέρες από τις υπουργούς Εξωτερικών των 2 χωρών, έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι αποτέλεσμα της ψύχραιμης αλλά και αποφασιστικής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των χαρτών που επιδείκνυε η Άγκυρα αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας έχει μπει ειδικά η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ για τη στήριξη που προσέφερε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, την εξηκοντάλεπτο που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική και επιμένει στην αντιλογία της εθνικής κυριαρχίας.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας είναι εμφανής σε σημείο που ο υπουργός της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφθασε να κατηγορεί τη Γερμανία πως καθίσταται «εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων», λέγοντας ότι έχει χάσει την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

Δείτε όλο το άρθρο