Εργαστήριο για τεστ κατά της COVID-19 σε backpack!

1 year ago 469

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Εύη ΨωμιάδουΕύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Επιστήμονες του Queen Mary University of London, περιγράφουν στο περιοδικό PLOS ONE, ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν ενός εργαστηρίου σε backpack, είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα διαθέσιμα στο εμπόριο τεστ για COVID-19 όσον αφορά τον εντοπισμό του SARS-CoV-2.

Tο compact kit είναι σχετικά φτηνό να παραχθεί και κοστίζει 51 δολάρια. Θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την εξέταση του  SARS-CoV-2 σε χώρες φτωχές σε πόρους ή σε απομακρυσμένες περιοχές με μικρή πρόσβαση σε καλά εξοπλισμένα εργαστήρια ή εκπαιδευμένο προσωπικό για να επεξεργαστεί τα δείγματα.

Το kit εξέτασης βασίζεται σε απλό, μη επεμβατικό LAMP  τεστ για την  COVID-19 και χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους hardware, περιλαμβανομένου φυγόκεντρου φτιαγμένου από ανακυκλωμένους σκληρούς δίσκους για την επεξεργασία των δειγμάτων.

Το τεστ LAMP είναι ευρέως αποδεκτό εναλλακτικό τεστ του  PCR, και έχει παρόμοια ευαισθησία. Το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστο εξοπλισμό και αντιδραστήρια. Επειδή χρησιμοποιεί δείγμα σάλιου αποφεύγει επίσης την ανάγκη επεμβατικής, δυσάρεστης λήψης δείγματος από τη μύτη.

Ωστόσο το υψηλό κόστος των LAMP τεστ  και ο ακριβός εργαστηριακός εξοπλισμός που απαιτείται για αυτά, σημαίνει ότι οι τρέχουσες μέθοδοι δεν είναι κατάλληλες για απομακρυσμένα μέρη ή εξέταση στο σπίτι.

Αν και αυτή η μέθοδος είναι υποσχόμενη, χρειάζεται περισσότερη εργασία από τους επιστήμονες πριν εφαρμοστεί σε πραγματικό περιβάλλον.

Πηγές: PLOS ONE

Δείτε όλο το άρθρο