Επιστροφή του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζητά ο Αμπάς από το βήμα του ΟΗΕ

1 week ago 7

«Το πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας αυτής της στάσης είναι να επιστρέψει αμέσως η ισραηλινή κράτος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Στην διάλεξη του, ο Γιαΐρ Λαπίντ τάχθηκε υπέρ της λύσης των 2 κρατών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη κίνηση εδώ και χρόνια από το βήμα του ΟΗΕ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014.

Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δρα «ατιμώρητα» στα κατεχόμενα εδάφη.

«Αυτό αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν πιστεύει στην ιερήνη. Θέλει να επιβάλει το status quo διά της βίας. Δεν έχουμε συνεπώς κάποιον Ισραηλινό εταίρο με τον οποίο να μιλήσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει οργανώσει μια «εκστρατεία εποικισμού» των παλαιστινιακών εδαφών και έχει δώσει «το ελεύθερο» στον στρατό του να σκοτώνει ή να κάνει μεταχείριση υπέρμετρης βίας εναντίον των Παλαιστινίων.

«Ιδού η αλήθεια: Είναι ένα σύστημα απαρτχάιντ», υπογράμμισε, απαιτώντας λογοδοσία για τις «σφαγές» και κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι «προστατεύει» το Ισραήλ.

Δήλωσε, επίσης, για άλλη μια κίνηση ότι ζητά να οδηγηθεί το Ισραήλ μπροστά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Δείτε όλο το άρθρο