Εντοπίστηκε ο ιός της πολυομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου

1 week ago 7

17:31, 22.06.2022

Εντοπίστηκε ο ιός της πολυομυελίτιδας στα λύματα του Λονδίνου

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από αποχετεύσεις που εξυπηρετούν έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν ότι εντόπιστηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας σε ανησυχητικό αριθμό δειγμάτων από τα λύματα του Λονδίνου.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αναφέρει ότι πιθανότατα εισήχθη στο Λονδίνο από κάποιον που εμβολιάστηκε πρόσφατα στο εξωτερικό και σημειώνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι γονείς πρέπει να διαβεβαιώσουν πως τα παιδιά τους είναι πλήρως εμβολιασμένα.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύεται από τον εμβολιασμό στην παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει σχετικό εμβόλιο από την παιδική ηλικία. Χορηγείται τρεις φορές πριν από την ηλικία του ενός έτους και μετά ξανά σε ηλικία τριών και 14 ετών.

Ωστόσο, πολύ παραμένουν ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα στο Λονδίνο είναι εμβολιασμένο με τις τρεις δόσεις μόλις το 86%.

Ανίχνευση στα λύματα

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το UKHSA ανακάλυψε τον ιό της πολιομυελίτιδας σε δείγματα που συλλέχθηκαν από αποχετεύσεις που εξυπηρετούν έναν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από κάποιον που ανοσοποιήθηκε στο εξωτερικό με εμβόλιο από το στόμα, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή του ιού μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθεί σε άλλους και να μεταλλαχθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως πολιομυελίτιδα «προερχόμενη από εμβόλιο».

Αν και είναι πιο ήπια από την αρχική μορφή της νόσου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ένας μικρός αριθμός δειγμάτων του ιού της πολιομυελίτιδας ανιχνεύεται κάθε χρόνο στα λύματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα σύμπλεγμα γενετικά συνδεδεμένων δειγμάτων έχει βρεθεί επανειλημμένα σε διάστημα μηνών.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο Λονδίνο.

Δεν έχουν ανιχνευθεί πραγματικές περιπτώσεις πολιομυελίτιδας και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για σπάνια αλλά σοβαρά συμπτώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: skai.gr

Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Δείτε όλο το άρθρο