ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις

11 months ago 80

Οι μεταβολές αφορούν στα ακίνητα που απέκτησαν το 2021 και με βάση τα οποία υπολογίστηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ αλλά και σε ακίνητα που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη στο Ε9.

Επισημαίνεται ότι τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση Ε9 που φέρνουν έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις αφορούν τον όροφο, την διάταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και τους επαγγελματικούς.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης που δεν επιβαρύνεται με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του φόρου ή μείωση ως και 300 ευρώ. Ωστόσο αν η μείωση του φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα ελεγχθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση. Το ποσό του φόρου που θα προκύψει καταβάλλεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ ως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Για τη διόρθωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους οι φορολογούμενοι θα πρέπει εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Taxisnet και να κάνουν τα ακόλουθα 10 βήματα:

  1. Επιλέγουν το χρόνος που θέλουν να υποβάλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και προχωρούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης.
  2. Μπορούν να εισάγουν η να μεταβάλλουν η να διαγράψουν το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγουν ακίνητο, συμπληρώνουν όλα τα ετσιθελικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλουν ακίνητο, τροποποιούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία
  5. Από το χρόνος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει ετσιθελικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το χρόνος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν ετσιθελικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε κόπιασμα κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, ελέγχουν το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέγουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Δείτε όλο το άρθρο