Ελβετία: Παράλυτος με κομμένο νωτιαίο μυελό μπόρεσε να περπατήσει ξανά

4 months ago 170

Σπουδαία νέα έρχονται από την Ελβετία. Την τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύουν επιστήμονες και δίνουν ελπίδες σε όσους έχουν μείνει παράλυτοι μετά από τραυματισμό. Τοποθετώντας εμφυτεύματα κάτω από τους σπονδύλους καταφέρνουν να ενεργοποιήσουν τα νεύρα του ασθενή και τον βοηθούν να αναπτύξει ανεξάρτητη κίνηση.

Η ιστορία του Μικέλ Ροκάτι

Ο Μικέλ Ροκάτι είχε μείνει παράλυτος μετά από ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα μπορεί και πάλι να περπατήσει χάρη στα εμφυτεύματα που δημιούργησαν Ελβετοί επιστήμονες.

Το νέο εμφύτευμα που συνδυάζει την τεχνολογία συνδυάζεται με μια εξατομικευμένη υπολογιστική μέθοδο – χάρη σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ενεργοποιεί όλα τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη δίνοντας ελπίδες σε παράλυτους ανθρώπους μετά από τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

«Μέχρι στιγμής μοντελοποιούμε την σπονδυλική στήλη και προσπαθούμε να καταλάβουμε την ανατομία των διαφορετικών σημείων. Μετά προγραμματίζουμε την διέγερση ακολουθώντας τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου», δήλωσε η Νευρολόγος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λωζάνης, Τζόσελιν Μπλοχ.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε τρεις πλήρως παράλυτους άνδρες 29, 32 και 41 ετών οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να ανακτήσουν σε σημαντικό βαθμό την κινητικότητα τους.

«Είναι άμεση, η κίνηση είναι άμεση, αλλά χρειάζεται να καταλάβει κανείς πως πρέπει να την βελτιώσει και σιγά σιγά συνηθίζει το σώμα», συμπλήρωσε η Μπλοχ.

Μερικοί μήνες χρήσης του εμφυτεύματος ήταν αρκετοί για να ανακτήσουν οι ασθενείς την μυϊκή μάζα έτσι ώστε να καταφέρουν να κινούνται πιο ανεξάρτητα και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Δείτε όλο το άρθρο