Εκδήλωση για τη βία από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος

1 month ago 27

25/05/2022 20:30

|

THESTIVAL TEAM

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει θεμελιώδη αλλά και οδυνηρά προβλήματα της καθημερινότητας, παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα της βίας.

Στην ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή που ζούμε, και σε κοινωνίες που δοκιμάζονται και μεταλλάσσονται, η βία, αποτρόπαιο αποτέλεσμα του διαχωρισμού «εμείς και οι άλλοι» και μια άνιση μάχη «του δυνατού με τον αδύνατο», απλώνεται ραγδαία παντού. Θύματά της, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι άλλης φυλής, χρώματος, θρησκευτικής πίστης, αθλητικής ομάδας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον δρόμο.

Πέρα από εύκολους αφορισμούς, έχουμε τη δύναμη να ψάξουμε το σκοτεινό της νήμα; Να δούμε πού και εμείς ενδεχόμενα είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά;

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη σαν κοινωνία των πολιτών, αλλά και ατομικά ο καθένας μας, να ενσκήψουμε σε χρόνια θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και την καθημερινότητά της, και για τα οποία δυστυχώς συχνά εθελοτυφλούμε. Ιδιαίτερα η βία, που τη βλέπουμε να απλώνεται ραγδαία παντού, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Η εκδήλωση που οργανώνουμε σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: να προβληματίσει, να αφυπνίσει και να γίνει αφορμή για πρωτοβουλίες σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο, που ενδεχόμενα θα συμβάλουν σε ένα αύριο με λιγότερη βία», αναφέρει ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης.

Η ημερίδα φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο διαφορετικές πτυχές του ζητήματος στις διαφορετικές του εκφάνσεις. Στόχος της είναι να κάνει πιο σαφές από πού απορρέει η έκρηξη βίας, πώς εκδηλώνεται στην κοινωνία και την καθημερινότητά της, καθώς επίσης, πώς η δύναμη διαφόρων παραγόντων, όπως η παιδεία και η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, μπορούν να συμβάλλουν στη χαλιναγώγησή της.

Θα συμμετέχουν οι:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης | Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρ. Επίτροπος ΕΕ, πρ. Υπουργός
  • Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’
  • Φωτεινή Χρηστιά, Ford International Professor in Social Sciences | Διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα 15λεπτο φιλμ – ντοκουμέντο με καταγραφή περιστατικών βίας και οργής, σε επιμέλεια της PARALLAXI και σκηνοθεσία του Χρήστου Νικολέρη. Το βίντεο αυτό, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελείται από μια σειρά συγκλονιστικών προφορικών μαρτυριών και εικόνων περιστατικών βίας και έχει σαν στόχο να αποτελέσει το έναυσμα για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Ανάμεσα σε άλλα, ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του 19χρονου Άλκη, μιλάει για τη θυσία του παιδιού του και την οπαδική βία, και ο πατέρας Αθηναγόρας εξηγεί πώς περιθωριοποιεί η κοινωνία μας ανθρώπους οδηγώντας τους στην παραβατικότητα.

*Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο LINK εδώ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο