Έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Δαρβίνο αναμένεται να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία

5 days ago 1

Ένα κομμάτι χαρτί με την υπογραφή του Κάρολου Δαρβίνου κάτω από ένα κείμενο στο οποίο υπερασπίζεται τη θεωρία του για την εξέλιξη θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Το χαρτί είναι πιθανό να πωληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες, τιμή ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Δαρβίνου. Το αρχείο δημιουργήθηκε από τον Άγγλο φυσιοδίφη και βιολόγο για να μπορεί να αντιγραφεί σε ένα έντυπο διασημοτήτων το 1865.

Ο Δαρβίνος δεν είχε τη έθος να αρχειοθετεί τα έγγραφά του και έτσι πολύ λίγο πρωτότυπο υλικό διασώζεται. Όταν το έκανε πάντα υπέγραφε μόνο με τη συντομογραφία «C Darwin» ή «Ch Darwin». Πολύ σπάνια έγραφε ολόκληρο το όνομά του, «Τσαρλς Ντάργουιν».

Ο καθηγητής Τζον βαν Γουάι, ο οποίος επιμελείται την επιστημονική συγκέντρωση που είναι γνωστή ως Darwin Online ανέφερε στο BBC ότι το αρχείο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

«Περιλαμβάνει ένα απόσπασμα που εμφανίζεται στην τρίτη έκδοση του "On the Origin of Species"» (Περί της Καταγωγής των Ειδών) εξήγησε ο λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Είναι ένα πραγματικά αγαπημένο απόσπασμα, διατί προσπαθεί να πει ότι οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τη θεωρία του απίστευτη και παράξενη, αλλά υποστήριξαν το ίδιο για τον Νεύτωνα και τη βαρύτητα και κανείς δεν αμφέβαλλε πια για την υπόσταση της βαρύτητας. Το ίδιο, λέει, θα ίσχυε τελικά με την έναρξη της εξέλιξης με βάση τη φυσική επιλογή», εξήγησε ο καθηγητής στο BBC News.

Δείτε όλο το άρθρο