Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα για το θέμα των παραιτήσεων στο Μαξίμου

1 week ago 3

Διευκρίνιζαν, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για διάγγελμα.

Μετά την πολιτική αναταραχή που πυροδότησαν οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος, το Μέγαρο Μαξίμου, αφού έστρεψε τους προβολείς στην κυβερνητική καταγραφή των γεγονότων, διεμήνυσε την ετοιμότητά του να περάσει στην επόμενη φάση την διακηρυγμένη επιδίωξή του και να χυθεί φως στην σκέψη που αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την πρώτη στιγμή, στην Ηρώδου Αττικού αποσυνέδεαν τις 2 παραιτήσεις, εκθέτοντας τα διαφορετικά αίτια που τις προκάλεσαν, ενώ έδωσαν διαπιστευτήρια της θεσμικής ετοιμότητας της κυβέρνησης με την αποδοχή και των 2 αιτημάτων, που αφορούν τόσο στη συμβουλή Εξεταστικής Επιτροπής όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθύμισε προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα εξής:

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, απαί και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κράτος επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».

Ταυτόχρονα, όμως, προσδιόρισε τα δυο θεσμικά προαπαιτούμενα που πρέπει να συνοδεύσουν τη λειτουργία των δυο οργάνων.

Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ελπίδα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη κίνηση να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν κενό για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Στο δε αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Οικονόμου κάνει διακριτή αναφορά στην: «αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Αναφορικά με το πολιτικό αποτύπωμα των παραιτήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι δεν συνδέονται. Προς επίρρωσιν αυτού, κρατικές πηγές ανέφεραν ότι η αποχώρηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ζητήθηκε μετά τις λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παρακολουθήσεων είναι νόμιμη, αφού έχει γίνει απαί ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία, ωστόσο, δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πεδίο στελέχη με γνώση των γεγονότων, όπως αυτά παρατίθενται από κυβερνητικής πλευράς, έλεγαν από νωρίς ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την σκέψη μόλις την Πέμπτη και αμέσως ζήτησε την αποχώρηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Πρόσθεταν δε, με νόημα ότι εάν είχε παρασχεθεί νωρίτερα η δέουσα ενημέρωση, τότε θα ήταν και διαφορετική η κατάληξη της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, από την κράτος κάνουν λόγο για «τολμηρή πράξη πολιτικής ευθιξίας», καθώς, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενημερώθηκε όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, για τους λανθασμένους χειρισμούς σε νόμιμη επισύνδεση.

Μετά την είδηση της παραίτησης, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης επί έξι χρόνια «έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσει». Σημείωναν δε ότι η θέση, στην οποία υπηρέτησε, αποτελεί μια από τις αποκαλούμενες «ηλεκτρικές καρέκλες», και παρέπεμπαν στα παραδείγματα ομολόγων του από το εξωτερικό, η μέση θητεία των οποίων, όπως στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε 1,5 χρόνο.

«Η παραίτηση», έλεγαν τα ίδια στελέχη «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί περίγυρα από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση».

Συμπλήρωναν δε, ότι: «Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο όμοιος και να πληγούν η κράτος και ο πρωθυπουργός».

Σε πρώτο χρόνο, μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ξεκαθάριζαν ότι η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται με το Predator, αφού ούτε ο όμοιος ούτε η κράτος έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Πρόσθεταν ναι ότι ο όμοιος κατέθεσε αγωγές κατά εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα.

Με βάση την κυβερνητική καταγραφή, όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η αντίδρασή του ήταν άμεση και αποφασιστική και ζήτησε την αποχώρηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η αποχώρηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διακεκριμένος διπλωμάτης, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, έγινε απαί ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η κράτος επιδίωξε, διά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ζητήματα που τον αφορούν σχετικά με την νόμιμη επισύνδεση. Παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, δεν ανταποκρίθηκε, τόσο η κράτος όσο και οι αρμόδιες αρχές «παραμένουν στην διάθεση του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν και να απαντήσουν και στα ερωτήματα που διατυπώνει για τους λόγους που προχώρησε, απαί εισαγγελικής άδειας, η διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης».

Όπως τονίζεται απο την κυβέρνηση, «δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό». Καθεστώς, το οποίο όπως σημείωσαν ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η κράτος είναι ανοιχτή σε αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΠ, όθεν να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις.

Σημειώνεται πως οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα, μάλιστα, διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η νομοθετική συντονισμός που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δείτε όλο το άρθρο