Άνγκελα Μέρκελ: Δεν είχα τη δύναμη να επιβληθώ στον Πούτιν – Όλοι ήξεραν ότι φεύγω

1 week ago 2

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι «δεν είχε πλέον τη δύναμη» να επιβληθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τέλος της θητείας της ως καγκελάριος της Γερμανίας, επειδή σχεδίαζε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο και τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά «δεν μπορούσε να το επιβάλλει».

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, η Άνγκελα Μέρκελ αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής της στη Ρωσία τον Αύγουστο του 2021, είχε την αίσθηση πως «σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσίας, είχα τελειώσει – για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει».

«Δεν είχα πλέον τη δύναμη να επιβάλλω συνομιλίες. Όλοι ήξεραν: το φθινόπωρο φεύγει», αναφέρει η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος και αναγνωρίζει ότι «ήταν πια ώρα για νέα προσέγγιση», λόγω της έλλειψης προόδου όχι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διενέξεις στην Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αμπχαζία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται, τονίζει ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας».

Σήμερα, προσθέτει, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Προειδοποιεί μάλιστα να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στην εξωτερική πολιτική: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Δείτε όλο το άρθρο