Ανάλυση: «Ανοίγει ο Πούτιν ένα δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια;»

2 weeks ago 6

«Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε η Ουκρανία να μην χάσει τον πόλεμο» αναφέρει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung 

«Ανοίγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν ένα δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να πλήξει την αμφιταλαντευόμενη αντίσταση των Ευρωπαίων στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;», διερωτάται η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Θα ανοίξει η Ρωσία δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια;»

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς αρνείται να στηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά της η Μόσχα διοχετεύει φθηνότερο φυσικό αέριο στη Σερβία, την ώρα που κλείνει για άλλους την στρόφιγγα. Η σερβική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αξιολογεί ως επιθετικό τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ως τραγικό εμφύλιο μεταξύ αδελφών λαών. Σύμφωνα με την σερβική ανάγνωση η ρίζα του κακού δεν είναι ο νεοϊμπεριαλισμός του Πούτιν, αλλά οι ΗΠΑ, οι οποίες διεύρυναν το ΝΑΤΟ μέχρι την Ουκρανία».

«Μια νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας καθώς και η διάσπαση των ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά της Μόσχας θα έβαζε τα Βαλκάνια σε επικίνδυνες περιπέτειες. Σε περίπτωση που οι γειτονικές στη Σερβία χώρες, Ουγγαρία και Βουλγαρία, απομακρυνθούν από την κοινή πλεύση και η ΕΕ χάσει τη σημασία της ως περιφερειακή ρυθμιστική δύναμη, ανοίγει ο δρόμος για μια απρόβλεπτη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια. Οι επιδιώξεις για μια μεγάλη Σερβία ή μια μεγάλη Αλβανία δεν μπορούν να μετουσιωθούν ειρηνικά, ακόμα και χωρίς άμεση εμπλοκή της Ρωσίας» τονίζεται. 

«Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε η Ουκρανία να μην χάσει τον πόλεμο, αποτρέποντας ταυτόχρονα μια αισθητή μετατόπιση της ρωσικής σφαίρας επιρροής προς τα δυτικά. Εκτός αυτού θα πρέπει να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, στο οποίο είναι ενσωματωμένα τα Βαλκάνια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα ΕΕ και ΗΠΑ οφείλουν επιτέλους να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα. Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλο το άρθρο