Αφγανές φοιτήτριες διαδήλωσαν για την επίθεση αυτοκτονίας με στόχο κυρίως κορίτσια

2 months ago 5

Τουλάχιστον 100 φοιτήτριες διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση αυτοκτονίας σε εκπαιδευτικό κέντρο στην Καμπούλ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 20 κορίτσια.

«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας! Η γενοκτονία είναι έγκλημα!», φώναζαν οι φοιτήτριες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην εθνοτική μειονότητα των Χαζάρα, οι οποίες άρχισαν πορεία από το πανεπιστήμιο της Χεράτ στο Αφγανιστάν προς την έδρα των αρχών της επαρχίας, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως τις διαδηλώτριες, οι οποίες κατήγγειλαν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εναντίον των γυναικών της κοινότητάς τους, σταμάτησαν πριν φθάσουν στον προορισμό τους βαριά οπλισμένοι Ταλιμπάν.

Το πρωί της Παρασκευής, ένας άνδρας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μέσα σε αίθουσα εκπαιδευτικού κέντρου της Καμπούλ που προετοίμαζε μαθητές για τις πανεπιστημιακές εξετάσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες, και τραυματίζοντας 82, σύμφωνα με τον απολογισμό της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκατοντάδες μαθητές είχαν συγκεντρωθεί για να δώσουν εξετάσεις στο ίδρυμα αυτό, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Νταστ-ε-Μπάρσι, όπου κατοικεί η μειονότητα των Χαζάρα στην αφγανική πρωτεύουσα. Μέσα στην αίθουσα, τα κορίτσια κάθονταν χωριστά από τα αγόρια και ήταν τα κύρια θύματα του δράστη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Ωστόσο στο παρελθόν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (IS-K), ο περιφερειακός κλάδος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον των Χαζάρα, τους οποίους θεωρεί αιρετικούς, ενώ αντιτίθεται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Οι Ταλιμπάν θεωρούν επίσης τους Χαζάρα παγανιστές και οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι τους στοχοθετούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Δείτε όλο το άρθρο