57ο Φεστιβάλ Δημητρίων: Έρχεται την 1η Οκτωβρίου με 17 ελληνικές και ξένες παραγωγές

1 week ago 6

Με ένα πρόγραμμα εννέα ελληνικών, έξι ξένων και 2 μικτών παραγωγών, που καλύπτουν όλα τα είδη της τέχνης, θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, κινηματογράφο, performances και εργαστήρια, ως κι ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη από τον διεθνούς φήμης συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Αλεξάντρ Ντεπλά, ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου και περατώνεται στις 20 του μήνα το φετινό, 57ο «Φεστιβάλ Δημητρίων».

Στο περιορισμοί της φετινής διοργάνωσης, υπό τον τίτλο «Παλμοί», θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάιερ και ο συγγραφέας Εντουάρτ Λουί που θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένας από τους πιο σημαντικούς νέους συγγραφείς παγκοσμίως, ενώ στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου θα ανέβει και η θεατρική παραγωγή του επίσης πολυβραβευμένου Άγγλου σκηνοθέτη Peter Brook, που έφυγε από την ζωή πριν από λίγους μήνες.

Μια φεστιβαλική γραμμή λεωφορείων και συμφωνική ραπ

Στα «Δημήτρια» εντάσσεται και η σε κινήσει παράσταση «Λούνα». «Η πόλη για λίγες ημέρες αποκτά μια επιπλέον γραμμή λεωφορείων μόνο που αυτή τη κίνηση είναι «φεστιβαλική» και όχι «αστική» γραμμή», είπε ο κ. Ζέρβας.

Το λεωφορείο αυτό μπαίνει σε κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Βαφοπούλειο και τέρμα την Πλατεία Μαβίλη. Οι επιβάτες του θα ακούσουν την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της μετά τα στρατόπεδα κατοχής.

Το υλικό αντλείται από το βραβευμένο ομότιτλο δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας της Ρίκας Μπενβενίστε.

Μία επιπλέον πρωτότυπη εκδήλωση των φετινών Δημητρίων είναι η σύμπραξη για πρώτη κίνηση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον έλληνα ράπερ, με τον 12ο Πίθηκο.

Έμφαση στις συνεργασίες

Μετά από ωσπεράν 10 χρόνια τα «Δημήτρια» συνεργάζονται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε επίπεδο συμπαραγωγής. Για «ουσιαστική σύμπραξη», έκανε λόγο η πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου.

Ο συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής του θεσμού, ηθοποιός, Άκης Σακελλαρίου, σημείωσε ότι «το μέλλον στο πρακτικό κομμάτι του πολιτισμού είναι η σύμπραξη με άλλους φορείς», ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης πρόσθεσε ότι «ζούμε σε μια εποχή συνέργειας και η γενιά μας το έχει αντιληφθεί αυτό, το υπερασπίζεται και το κάνει πράξη».

Τα «Δημήτρια» συνεργάζονται επίσης με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το ΜοΜus, με την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και με το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Για επιπλέον μια χρονιά, 15η, συνεχίζεται και η σύμπραξη των «Δημητρίων» με το Thessaloniki Short Film Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 2 ως τις 16 Οκτωβρίου, με διαθέσιμα κατά πρόσβαση 10 ταινίες κάθε μέρα.

Αφιέρωμα στη Σμύρνη από τον Αλεξάντρ Ντεπλά

Η σύμπραξη των Δημητρίων με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φέρνει στην πόλη μια μεγάλη συναυλία, με την οποία και θα κλείσει και η φετινή διοργάνωση.

Στις 20 Οκτωβρίου θα δώσει συναυλία στο ΜΜΘ ο 2 φορές βραβευμένος με Όσκαρ, συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Αλεξάντρ Ντεπλά, ο οποίος θα διευθύνει την ΚΟΘ σε ένα πρόγραμμα με δικές του συνθέσεις.

Ο Ντεπλά, ο οποίος έρχεται για πρώτη κίνηση στη Θεσσαλονίκη, υποσχέθηκε ότι θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη Σμύρνη, καθώς η μαμά του είναι Ελληνίδα που βρέθηκε από την Σμύρνη στο Βόλο και στη συνέχεια στο Φάληρο, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Δείτε όλο το άρθρο