Στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού οι ΗΠΑ για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων λόγω Ρωσίας

1 month ago 1

«Μπορώ να σας πω σε μια κλίμακα από το ένα ως το 10, μάλλον είμαι στο επίπεδο συναγερμού 10. Αυτή η κρίση έχει επιδεινώσει αυτό που είναι ήδη σοβαρό ζήτημα επισιτιστικής ανασφάλειας», είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC.

«Ο πόλεμος και η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών που εμποδίζει τη διάθεση σιτηρών έχει κάνει επιπλέον πιο τρομερή την κατάσταση και ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός σε όλο τον κόσμο» σημείωσε.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε εκτίναξη των διεθνών τιμών των σιτηρών, καθώς οι 2 χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών. Ο ασαφής γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι επόμενοι μήνες απειλούν «το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων» που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

Το Κρεμλίνο δηλώνει, για την ώρα, ότι μόνον αν εξεταστεί η άρση κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα θα μελετήσει το ενδεχόμενο να εισακούσει την έκκληση του ΟΗΕ για να επιτρέψει την πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας μπροστά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τη Μόσχα πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη ευεργεσία των εμπορικών της εταίρων».

«Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος (2008-2012), νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Όλες οι εξελίξεις για την 86η μέρα πολέμου στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

Δείτε όλο το άρθρο