Σε τουρισμό και εκπτώσεις «ποντάρουν» οι έμποροι για τόνωση της αγοράς

1 month ago 4

Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων αν και εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εντούτοις απέχει από τα επίπεδα προ κορονοϊού.

Κι αυτό διατί ενώ η τουριστική κίνηση φέτος είναι σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με πέρσι -γεγονός που ενισχύει τον κλάδο του λιανεμπορίου κυρίως στις τουριστικές περιοχές- εντούτοις το διαθέσιμο εισόδημα τόσο των Ελλήνων όσο και των επισκεπτών, κατευθύνεται πλέον κυρίως για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Έτσι, η εικόνα από την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στα νησιά μπορεί, λόγω του τουρισμού, να είναι καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας όμως σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές, Έλληνες και τουρίστες, περιορίζονται στο να βλέπουν τις βιτρίνες και να δοκιμάζουν, χωρίς τελικά να ψωνίζουν.

Η ευεργεσία του τουρισμού

"Η, σε γενικές γραμμές, πολύ καλύτερη βάδιση των τουριστικών αφίξεων φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι σαφώς ενισχυτική για το Ελληνικό εμπόριο. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών από μόνος του δεν φαίνεται ικανός ως τώρα να αντισταθμίσει, αφενός τη σταθερά χαμηλή εγχώρια κατανάλωση σε τουριστικούς και μη προορισμούς, αφετέρου το γεγονός ότι και οι αλλοδαποί επισκέπτες της Ελλάδας διαθέτουν στην πλειονότητά τους χαμηλότερο «βαλάντιο» για δαπάνες, πέραν της διαμονής και του φαγητού τους» σημειώνει στο CNN Greece o πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Όπως εξηγεί ναι ο κ. Καρανίκας «παρατηρείται το φαινόμενο, επιπλέον και σε νησιά με μεγάλη μεστότητα στα ξενοδοχεία, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων να είναι αρκετά μικρότερος από το 2019, χρονιά που αποτελεί το «μέτρο σύγκρισης». Σε πόλεις δε, που δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες η εμπορική εικόνα τον Ιούνιο ήταν επιπλέον πιο δύσκολη».

Από τις 11 Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου οι εκπτώσεις

«Ευελπιστούμε ότι οι καλές τιμές των εκπτώσεων θα φέρουν περισσότερους Έλληνες καταναλωτές στις εμπορικές πιάτσες όλης της χώρας και όχι μόνο των τουριστικών περιοχών» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, εμφανώς στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως το τέλος Αυγούστου, ενώ τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου.

Πάντως αρκετές επιχειρήσεις και ηλεκτρονικά καταστήματα ήδη μπαίνουν από τις αρχές του Ιουλίου στη «μάχη» των προσφορών στα προϊόντα τους σε μια απόπειρα η τσαρσί να αρχίσει να «ζεσταίνεται» από νωρίς.

Δείτε όλο το άρθρο