Γεωργιάδης: Το να έχουμε ανάπτυξη σημαίνει ότι καταφέρνουμε και παράγουμε νέες θέσεις εργασίας

1 month ago 2

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο 4ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιείται στην περιοχή της Τριχωνίδας και οργανώνεται από το «'Αλμα Ανάπτυξης», οργανισμούς της αυτοδιοίκησης και φορείς.

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, «το να έχουμε ξετύλιγμα σημαίνει ότι καταφέρνουμε και παράγουμε νέες θέσεις εργασίας και ότι η οικονομία μας εξακολουθεί να λειτουργεί παρά την πανδημία και παρά τον πόλεμο». Επίσης δήλωσε ότι «ο τουρισμός φέτος θα πάει εξαιρετικά καλά, ενώ και οι επενδύσεις πάνε εξαιρετικά καλά». Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) που ανακοινώθηκε στη Γερμανία και όπως είπε «αυτός ο δείκτης είναι ο πρόδρομος δείκτης του πληθωρισμού», προσθέτοντας:

«Η αύξηση αυτού δείκτη για το μήνα Απρίλιο στη Γερμανία ήταν 33,8% και ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1949. Αυτή λοιπόν η αύξηση θα έλθει και στην Ελλάδα με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων, αφού τα μισά προϊόντα σε ένα σούπερ - μάρκετ είναι από την Γερμανία. Έτσι λοιπόν η ελάττωση στη γερμανική οικονομία θα φέρει ελάττωση και στην ευρωπαϊκή οικονομία, διότι στη σύγχρονη οικονομία δεν υπάρχει μια χώρα μόνη της, αφού όλοι είμαστε ένας κύκλος, συνδεδεμένοι μεταξύ μας».

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχει δημιουργήσει και μια ευκαιρία για την Ελλάδα». Όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό φυσικό πλεονέκτημα, εάν καταφέρει να παράγει ρεύμα από τον άνεμο και από τον ήλιο» και εξήγησε: «Όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση, η κόπιασμα από τις ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικά φθηνότερη από τους υδρογονάνθρακες. Αυτό έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον τεράστιων funds προς την Ελλάδα, για να φτιάξουν γιγαντιαία έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για να φτιάξουν στη χώρα μας εργοστάσια αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο».

«Η Ελλάδα μας», συνέχισε, «εάν λίγο ομονοήσουμε σε αυτό, μπορεί από χώρα εισαγωγέας ενέργειας και ορυκτών καυσίμων να γίνει αυτάρκης ως προς την κόπιασμα και εξαγωγέας. Σε αυτήν την περίπτωση δισεκατομμύρια ευρώ θα έμπαιναν το χρόνο μέσα στην οικονομία μας για να αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς, ενώ η βιομηχανία μας θα ήταν πολύ περισσότερο ανταγωνιστική, καθώς θα μπορούσε να έχει φθηνότερη κόπιασμα σε σχέση με τις άλλες βιομηχανίες της βόρειας Ευρώπης που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που αυτά τα κατά πρόσβαση 3 χρόνια που συμπληρώνω στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ελλάδα άλλαξε παντελώς την εικόνα της στο εξωτερικό». «Και αυτό, όπως τόνισε, «απεδείχθη με τις επενδύσεις που αυτά τα 3 χρόνια ήρθαν ήδη στη χώρα, αφού άλλαξε ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα πόλο έλξης επενδυτικών εταιριών, διότι μόνο αν προσελκύσεις επενδύσεις από το εξωτερικό, μπορείς να προσδοκάς ότι είναι δυνατόν να βελτιώσεις τις ζωές των ανθρώπων του τόπου σου».

Κλείνοντας την διάλεξη του ο 'Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «δεν το βάζουμε κάτω, τα προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά θα τα λύσουμε με καλή διάθεση, εργατικότητα και καλή σύμπραξη και στο τέλος όλα θα πάνε καλά παρά τις δυσκολίες».

Δείτε όλο το άρθρο