Έκρηξη Συγγρού – Μεγάλη ανατροπή στις έρευνες. Το κτίριο που ισοπεδώθηκε δεν είχε παροχή φυσικού αερίου

4 months ago 134

σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης. Για αυτό το λόγο, έχουν διοριστεί δύο πραγματογνώμονες που έχουν βάλει στο “μικροσκόπιο” ολα τα στοιχεια που εντοπίστηκαν στο κτίριο.

Τα νεότερα στοιχεία, ωστόσο, ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για την έκρηξη γιατί το κτίριο με τον αριθμό 3 της Λεωφόρου Συγγρού δεν έχει παροχή φυσικού αερίου. Αντίθετα, φυσικό αέριο διαθέτει το κτίριο στον αριθμό 7. Όπως φαίνεται, το ωστικό κύμα από την έκρηξη στο διαμέρισμα του κτιρίου 3 προκάλεσε διαρροή στην παροχή φυσικού αερίου μεταξύ των αριθμών 5 και 7.

Οι τεχνικοί της Εταιρείας εκτιμούν ότι η έκρηξη στον αριθμό 3 προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ο 78χρονος τραυματίας που έμενε στον ημιόροφο.

Στην κατάθεσή του, ο 78χρονος θυμήθηκε πως από το προηγούμενο βράδυ υπήρχε μια έντονη οσμή αερίου στο διαμέρισμα αλλά δεν έδωσε σημασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που δεν θυμάται είναι αν η έκρηξη σημειώθηκε από τον σπινθήρα που προκλήθηκε ανοίγοντας το διακόπτη της λάμπας ή αργότερα όταν άναψε τσιγάρο.

Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι του μια καραμπίνα, ένα σκουριασμένο περίστροφο, ένα αεροβόλο όπλο, έναν γεμιστήρα, περισσότερα από 1000 φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων, καθώς και διαρρηγμένους κάλυκες.

Ο 78χρονος ισχυρίζεται πως είναι μέλος σκοπευτικών ομίλων και για αυτό έχει τον «πολεμικό» εξοπλισμό στο σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής αξιλογώντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Βομβαρδισμένο τοπίο η Συγγρού

Μόλις η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη φάνηκε το μέγεθος της καταστροφής.

Δύο τραυματιές, ο 78χρονος ένοικος του διαμερίσματος με πολλαπλά τραύματα και μια ηλικιωμένη, ελαφρά τραυματίας, καθώς και υλικές ζημιές σε δεκάδες κατάστηματα αλλά και γραφεία είναι ο απολογισμός της έκρηξης που «σήκωσε» δύο οικοδομικά τετράγωνα.

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι το γεγονός πως από την έκρηξη έσπασαν τζαμαρίες και προκλήθηκαν ζημιές σε ακτίνα 200 μέτρων…

«Αν δεν ήταν αργία θα θρηνούσαμε πολλά θύματα», λένε σοκαρισμένοι οι γείτονες που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους μετά τον εκκωφαντικό θόρυβο της έκρηξης. «Από θαύμα δεν έχουμε νεκρούς και τραυματίες», λένε μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Τα θραύσματα από την έκρηξη προσγειώθηκαν σε μεγάλη απόσταση, με τους ανθρώπους που διατηρούν εκεί επιχειρήσεις να ανησυχούν. Ο κ. Μιχάλης που διαθέτει σχολή χορού κοντά στο σημείο της έκρηξης μίλησε στο protothema.gr για όσα είδα με τα μάτια του.

«Ειδαμε από την τηλεόραση ότι έγινε μια μεγάλη έκρηξη, επειδή έχουμε τη σχολή χορού στο διπλανό κτίριο από το σημείο που έγινε η έκρηξη. Ήρθα κατευθείαν εδώ, μίλησα με τον προϊστάμενο της πυροσβεστικής και ανεβήκαμε επάνω και ειδαμε ότι οι ζημιές είναι τεράστιες . Μύριζε πολύ έντονα υγραέριο και είδα ότι υπάρχει ένας μεγάλος κρατήρας που έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη τρύπα, είναι όλα γκρεμισμένα, έχουν σπάσει τα πάντα κι έπειτα ήρθε ενημέρωση στην πυροσβεστική να εκκενώσει το κτίριο γιατί υπάρχει διαρροή υγραερίου».

Το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές σε κτίρια αλλά και σε ένα διερχόμενο ταξί. Οι εικόνες δείχνουν ότι το όχημα φαίνεται σαν να το γάζωσαν σφαίρες.

Ο οδηγός ταξί δήλωσε ότι εκείνη την ώρα περνούσε από την αριστερή λωρίδα. Το ωστικό κύμα τον πέταξε στα δεξιά. Σώθηκε επειδή είχε κλειστά τα τζάμια που τον προστάτευσαν από τα χειρότερα. Ο οδηγός για λίγη ώρα είχε πόνο στα πλευρά, ενώ δεν άκουγε, κάτι που επανήλθε λίγη ώρα αργότερα.

Για να λαμβάνετε στο email σας μια επιλογή από τα καλύτερα άρθρα της Μηχανής του Χρόνου

Δείτε όλο το άρθρο